20.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Варвара посрещна Новата година с кукерски игри

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Септемврийското село Варвара посрещна 2018 година с кукерски празник. Традицията е уникална по рода си, защото само тук дервишите излизат на 1 януари.

Още щом удари дванадесетият час в полунощ, над 100 кукери се събраха на площада пред голяма клада, а мегдана огласяха техните медни звънци. Обичаят, който има изцяло езически характер, цели да прогони злите сили и да отвори път за добрини и благополучие.

Цяла нощ страховитите кукери обикаляха по къщите, а на сутринта дефилираха по улиците, облечени в кожи.

Тази година най-малкият кукер бе само на две години, а ветеранът – над 80. Обличат се предимно мъже, но в по-ново време интерес към маскирането проявяват и момичета.

В шествието участват само хора от селото. Подготовката на атрактивните костюми започва след Димитровден. Кукерите се събират по махали и всяка година се изработват нови маски, които се пазят в тайна до деня на изявата.

Освен дервишите, които са основно с животински маски или на чудовища, не липсваха и персонажи от съвременния фолклор. Модерни красавици, майсторски изиграни от мъже, представиха смешни сцени от бита.

Кукерският празник завърши с томбола на площада. Голямата награда автомобил Ауди А3 спечели Павел Дамянчов. Още 10 награди електроуреди за дома бяха раздадени на публиката. Печелившите билети за максимална обективност теглеха произволно избрани малчугани. Билетите за томболата са продавани предварително по пет лева, а организатор е инициативен кукерски комитет, в който е и кметът Николай Николов.

Тази година от продажба на билети бяха събрани около 8 500 лева, като 3 000 от тях са за награди. Останалите средства се влагат за участието на кукерите в национални и международни фестивали.

Дервишите от Варвара се гордеят с участията си в националните фестивали в Перник, Карлово, Широка Лъка, Ямбол, Попинци, Костандово, Триград и много други. От две години кукерите участват и в международния фестивал „Пътят на камбаните” в Солун – Гърция. Дервишите се гордеят с многото си първи места от различни участия. А глъчката и колоритът им е превърнал 1 януари в любим празник за варварци. /Иванка Трендафилова

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии