Българската агенция по безопасност на храните въвежда нови стандарти за месните продукти. Кюфтетата, кебапчетата и карначетата ще трябва да съдържат по-малко количество мазнина за сметка на водата. От БАБХ обясниха, че след промяната тези продукти ще станат по-качествени и по-здравословни.
Според експертите промяната няма по никакъв начин да се отрази на вкусовите качества. Потребителите трябва да са спокойни, тези храни ще бъдат със същия състав, със същия вкус, но ще бъдат по-качествени и по-здравословни“, твърдят от Дирекция „Контрол на храните“.
Експертите обясняват новия състав на кюфтето с това, че у нас животните са изменили породите си и за да се извлече по-добрата част от месото, са им нужни нови пропорции мазнини и вода.
Щом се приемат новите наредби, кюфтето вече ще бъде значително по-здравословно, убедени са от Агенцията по безопасност на храните. Все пак от Агенцията уточняват, че новите стандарти не са задължителни и всеки производител може сам да преценява в каква степен да ги спазва.