Стартира Детско полицейско управление в Пазардишка област

03.10.2018 17:35 2710 Коментари: / Добави коментар Източник: ОДМВР Пазарджик Редактор: Павлина Гаджева Региони
Стартира Детско полицейско управление в Пазардишка област

Превантивната програма „Детско полицейско управление“ стартира и на територията на Пазарджишка област, съобщиха от пресцентъра на полицията.

В тази връзка вчера и днес в СУ „Христо Ботев“ в гр.Септември  и СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велинград учениците от 3-ти клас дадоха началото на проекта.

Вчера на тържественото откриване в Септември присъстваха народният представител г-жа Даниела Малешкова, кметът на Община-Септември г-н Марин Рачев, неговият заместник г-н Явор Митев, преподаватели и родители.

Началникът на РУ-Септември главен инспектор Стефан Божилов и директорът на училището г-жа Ивалина Табакова подписаха споразумение за провеждане на втората двугодишна фаза от програмата.

Днес във Велинград деца, преподаватели, родители и служители от полицейското управление в курорта се възползваха от слънчевото време и проведоха тържествения ритуал в двора на училището.

Гости на събитието бяха комисар Иван Дончев и старши инспектор Мария Панайотова от отдел „Охранителна полиция“ при ОДМВР-Пазарджик. Директорът на школото г-жа Ани Василева и началникът на група „Охранителна полиция“ в местното районно управление старши инспектор Иван Казаков подписаха документите за начало на обучението.

 

От своя страна децата положиха тържествено клетва, която гласи:

„Аз, доброволецът в Детското полицейско управление, осъзнавам своето задължение и отговорност да помагам на полицията за по-добър ред  и сигурност в страната ни, за да постигнем заедно един нов свят и спокойствие. Обещавам: Да уважавам и защитавам хората; Да познавам и спазвам законите и да не се примирявам  с нарушенията; Да се грижа за своята безопасност и за тази на другите; Да нося отговорност за своите постъпки; Да развивам уменията си да овладявам гнева и страха, да бъда вежлив и добронамерен;  Да познавам своите права и задължения; Да отстоявам правата си, без да засягам правата на другите; Да не отминавам зов за помощ и винаги да бъда готов да помагам на хора в беда; Да допринасям за приятелството и партньорството в детския полицейски екип; Да вярвам в себе си и никога да не се предавам.“

След това доброволците и от двете училища получиха със съдействието на общинските администрации в Септември и Велинград шапки и светлоотразителни жилетки, които носят символите на „Детското полицейско управление“.

 

Програмата „Детско полицейско управление” (ДПУ) се реализира от 2016 г. от служители на ОДМВР-Пазарджик,  Районните управление по места., експерти от Българския Червен кръст, Българския младежки Червен кръст, Българския туристически съюз и духовни лица от Пазарджишката духовна епархия. За изпълнение на програмата беше сключено споразумение между четири  министерства - на вътрешните работи, на образованието и науката, на младежта и спорта и на правосъдието, Българската православна църква, Български червен кръст, Български туристически съюз и Национално сдружение на общините в Република България.

През първия двугодишен курс на обучение по програмата участие взеха 112 деца от цялата област.

Темите са подготвени и се представят съобразно възрастовите особености на децата, както и с регионалните специфика, традиции и култура, в следните основни направления: Запознаване на участниците с курса и дейността на полицията; Оказване на първа долекарска помощ, Детска полицейска лична защита, Здраве, етика и право Безопасност на движението по пътищата, Социални умения. Програмата е мобилна и отворена за нови идеи и допълнения, а формата на обучението е извънкласна.  Заниманията се провеждат по предварително изготвен и утвърден от началника на съответното Районно управление и директора на училището график в рамките на един астрономически час веднъж седмично, считано от първи октомври до първи юни на съответната учебна година.

Заложените цели са свързани с:  ранна превенция на подрастващите;  утвърждаване на ценностно отношение към законите в  страната; създаване на навици за безопасно поведение и вземане на адекватни решения в определени ситуации;  изграждане на гражданска позиция и развитие на гражданска компетентност; стимулиране на прилежност и инициативност;  повишаване доверието към полицията.

Принципите за участие в ДПУ са:  доброволност; активност на участниците; съзнателност (превръщане на знанията в убеждения и умение самостоятелно да се използват знанията на практика);  нагледност; системност; дисциплинираност; работа в екип; отговорност за собствените действия; зачитане на човешкото достойнство.

 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Закъсал камион затвори пътя Белово-Юндола
26.01.2021 19:36 270
Закъсал камион затвори пътя Белово-Юндола

Временно се забранява движението на тежкотоварни автомобили с максимална маса над...

Зимни музикални вечери за 46-ти път
26.01.2021 18:12 97
Зимни музикални вечери за 46-ти път

Симфоничният оркестър на Пазарджик се подготвя за фестивала Зимни музикални вечер...

Пожарната има нов шеф
26.01.2021 18:12 580
Пожарната има нов шеф

Комисар Ангел Ангелов е новият директор на Регионална дирекция „Пожарна без...

ТМ+

Covid-19: неясната световна перспектива
25.01.2021 11:18 184 Гледна точка
Covid-19: неясната световна перспектива

Онлайн обучението дава широки възможности на учещите се, но в едно затворено прос...

Внимание: Фалшиви съобщения от Български пощи
20.01.2021 18:01 3305 Акценти
Внимание: Фалшиви съобщения от Български пощи

Наши зрители ни сигнализираха, че получават смс-си и имейли от името на Български...

Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим
20.01.2021 16:45 2880 TM +
Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим

Телемедиа започва излъчване на поредица от документални филми. „Дубай &nd...

Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите
20.01.2021 13:35 243 Общество
Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори&nb...