8.8 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

Изложба Да прекрачиш в миналото в Стрелча

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Исторически музей – Стрелча представя изложбата на Регионален исторически музей – Велико Търново и Национално дружество „Традиция” РК Велико Търново „Да прекрачиш в миналото“. Изложбата надниква в живота на средновековния човек с помощта на различни реплики на предмети, въоръжение и занаяти от периода, изработени от реконструктори по артефакти от музейни експозиции и научни публикации.

Посетителите могат да видят реконструкция как е изглеждал леко въоръжен български и кумански конник, византийски тежък и лек пехотинец. Освен бойното снаряжение и дрехите към него, могат да се видят и изящните възстановки на облекло на ктитор от църквата „Св. Никола” в Станичане, както и на ктиторка от фамилната църква в Долна Каменица. Въоръжението е представено от различни саби, мечове, боздугани и бойни брадви. Може да се види и кистен, който е доста труден за овладяване.

Изложбата е пъстра и информативна. Гостите на музея имат възможност да се запознаят с типичните дейности, с които са се занимавали хората през Средновековието. Плетенето на колани, рисуването на керамика, монетосеченето и обработката на кожи са само част от най-характерните занаяти, за които хората ще могат да научат малко повече след като “прекрачат в миналото“. Специално място е отделено и на средновековните игри, които забавляват и малки, и големи.

Реконструкцията на облеклото, оръжията, амуницията и занаятите са дело на Ивайло Антонов, Йордан Сивков, д-р Калина Атанасова, Петър Стефанов, Искра Цонева, Снежана Чекендова, Стефан Стефанов, д-р Симеон Цветков. Дизайна и обработката на снимките е дело на доц. д-р Пламен Събев и Наталия Борисова.

Изложбата ще може да бъде разгледана до средата на месец март 2024 г.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии