8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Стойно Чачов вече не е кмет на Стрелча

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Стойно Чачов е отсранен от кметския пост на Стрелча след като на две инстанции бе потвърдено решението на Общинската избирателна комисия от края на миналата година, когато тя прекрати пълномощията му, защото не е напуснал на време търговското дружество, което притежава.

Най-напред на 10 януари Административен съд – Пазарджик отхвърли жалбата на Чачов против решението на ОИК.

На 12 февруари Върховния съд проведе заседание по жалба срещу решението на съда в Пазарджик. Според Владимир Йорданов, прокурор по делото, безспорно е било установено, че кметът на общината е нарушил забраната на чл. 41, ал. 1 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, заемайки длъжността управител в еднолично търговско дружество. Не е спазен и едномесечния срок по ал.3 на чл.41 от закона, според който за избраните лица възниква задължението в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати да предприемат необходимите действия за освобождаването им от заеманата в търговско дружество длъжност. В разглеждания случай е без значение дали дружеството е осъществявало търговска дейност или не, доколкото това обстоятелство не е послужило като основание за освобождаване на касатора. Аналогични са и мотивите на съда за решението да отстрани Стойно Чачов.

От приложеното и прието по делото Решение на ОИК – Стрелча се установява, че Стойно Чачов е обявен за избран за кмет на община Стрелча на 3 ноември 2019 г.. от което следва, че едномесечният срок е изтекъл на 3 декември същата година.
Той обаче не е предприел предписаните от закона действия за освобождаването му от заеманата длъжност управител в едноличното ООД и не е уведомил писмено за това председателя на Общинския съвет и председателя на ОИК.

Общинската избирателна комисия се е произнесла с решението в съответствие с изискването на чл. 85, ал. 2 от Изборния кодекс, а именно – решението е прието с мнозинство на 2/3 от присъстващите членове и е подписано от председателя и секретаря на Комисията.

Стрелча е втората община от област Пазарджик, която остава без кмет, след като по-рано тази година от длъжност бе отстранен и кмета на Септември Марин Рачев.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии