29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Творци от Хасково на гости в Пещера

В читалище „Развитие-1873″ се проведе Творческа вечер с Клуба на дейците на културата

В Пещера читалище „Развитие-1873“ и издателство „Планини“ организираха Творческа вечер с Клуба на дейците на културата – град Хасково. В срещата участваха и пещерци, изявяващи се в различни изкуства: автори на поезия и проза, художници и приложници, хорови изпълнители, а също и меценати, и работещи в сферата на културата.

Инициатор на събитието, изградило „мост“ между творческите общности в двата града, беше писателят от Пещера Георги Връбчев, участвал в хасковския Национален литературен конкурс „Южна пролет“.

Вълнуващо говориха всички участници в дискусията. От домакините: читалищният председател, секретарят на читалището, библиотекарят, председателят на тамошния Литературен клуб „Искри“ и негови изявени членове; приложници от СНЦ „Жарава“ в Пещера; свободни творци и публика от посрещащия град.

Гостите представиха свои произведения, както и цялостната си клубна дейност.

Аудиторията бе впечатлена от поетесата Ели Видева, дългогодишен председател на Клуба на дейците на културата в Хасково и съосновател на престижния Национален литературен конкурс за дебютна книга – „Южна пролет“. Тя разказа за трудностите и перипетиите, за волята, труда и усилията,  за удовлетворението от признанието и постиганите успехи – в това да откриваш и развиваш таланти, да създаваш и популяризираш култура.

На финала хасковските писатели подариха от книгите си на пещерската читалищна библиотека. А членове на Литературния клуб „Искри“ при читалището им благодариха със споделена поезия – лично творчество.

РЕКИЦ „Читалища“ – Пазарджик благодари на организаторите за поканата, да има свой представител в тази, наистина Творческа вечер с културни дейци от град Хасково и от малка, но духовна Пещера.

Проведе се и разговор по осъществяване на медиация в партньорства между хасковските творци и читалищната общност в област Пазарджик.

Силвия Катранкова
Силвия Катранкова
Силвия Катранкова се присъединява към екипа на Телемедиа през 2015 година. Занимава се с журналистика още от ученическите си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии