20.9 C
Пазарджик
четвъртък, 20 юни, 2024

Усложнена остава обстановката в Южна и Западна България

Времето над страната е предимно облачно. Слаб вятър духа в цялата страна. Дъжд вали в цялата страна. Сняг вали в районите на  областите Благоевград, Видин, Враца, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен и София

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните и планински райони частично заледени, обработени и проходими при зимни условия. Ограничена видимост поради мъгла до 100 м има в района на Бургас, Русе и Плевен.

Все още са забранени за всички МПС проходите Превала и Троянски. Забранен е и проходът „Предел“ – забранен за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета;

„Рожен“ е забранен за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Леките МПС задължително с вериги.

Движението по някои пътища в Западна България е ограничено заради снегопочистване, като Банско-Гоце Делчев, Гоце Делчев – Катунци, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура”.

В област Смолян е обявено бедствено положение заради усложнената зимна обстановка. Заповедта е издадена от областния управител Недялко Славов. Кризисният щаб е активизирал аварийния план за действие при обилен снеговалеж.

Най-критично е състоянието в Пампорово. Пътят за зимния курорт е изцяло затворен. Няма достъп за Превала, единственият път, през който може да се минава е през Рожен, но там има обилен снеговалеж. В Родопите обстановката е изключително тежка – има множество закъсали автомобили, свлачища и паднали дървета. Заради обилния снеговалеж, коритата на реките Арда и Върбица са запълнени, водата се изпуска контролирано.

Подобна е обстановката и в Благоевград – снегът блокира пътища, а от Областната спасителната служба предупредиха за сериозна опасност от лавини в Пирин.

Пътят за Банско е почистен, но движението е затруднено. Въпреки забраната за преминаване на тежкотоварни автомобили, се е наложило те да бъдат пускани, защото паркингите за превозни средства над 12 т. са запълнени.

На Околовръстния път в Монтана са блокирани около 200 ТИР-а. „Снощи „Витиня” е бил затворен, шофьорите  са чакали с часове.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии