28.9 C
Пазарджик
понеделник, 15 юли, 2024

Варвара има нужда от спешен ремонт на читалището си

Читалище „Селска пробуда- 1927 година“ в с.Варвара се нуждае от спешен ремонт.

За това алармираха кметът на селото Николай Николов и представители на културната институция по време на приемния ден на народния представител от ГЕРБ Пазарджик Десислава Костадинова.

Залата, в която през годините са се изявявали групите към читалището вече е затворена, защото има опасност таванът ѝ да се срути, преди време е имало предписание от РЗИ за затваряне на част от  читалището, сподели кметът.

От спешен ремонт се нуждае покривът, който тече, стълбището, цокълът, ел. инсталацията, която е много стара и пожароопасна, а също киносалонът и библиотеката. Николай Николов  връчи подписка от над 600 души, които искат читалището да се съхрани и да продължи да развива своята дейност, без да е опасно.

Предписанията на РЗИ не са изпълнени поради една единствена причина липсват средства.

В същото време читалището е средище на местната общност, развива богата творческа дейност и годишно организира над 20 изяви по различни поводи.

В съставите на художествено –творческата самодейност са включени над 200 жители на селото и се работи активно за популяризиране и съхраняване на българското културно-танцово и песенно наследство.

Хората от селото посетиха приемната на Десислава Костадинова, за да потърсят съдействие и информация за действащите програми, по които евентуално може да се ремонтира читалището.

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии