20.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

Бурни дебати за бъдещето на Клептуза

При огромен интерес премина общественото обсъждане за бъдещото развитие на Клептуза. Велинградчани се обединиха около идеята за запазване сградата на съществуващия някога ресторант, но се разединиха относно зоните за търговия.

 

Години наред обещания за промяна и продължаваща разруха. Така накратко може да бъдат описани няколко мандата на местната власт във Велинград. И сигурно затова въпреки работния ден и неудобното време – 13 часа по обяд, залата на местния парламент бе препълнена. В самото начало Костадин Коев заяви, че към този момент общината може да търси европейско финансиране единствено за облагородяване на паркова среда и зони за отдих. За последния месец официалните си становища за бъдещето на Клептуза са депозирали две неправителствени организации – “Бъдеще за община Велинград” и местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите.

 

Главният архитект в курорта Тодор Енев представи предложението на администрацията с уговорката, че това е идеен проект, на базата на който да се проведе обсъждането. Енев подчерта, че едно от най-важните неща включени в проекта е спирането на търговската дейност в парк Клептуза. От администрацията обаче предлагат обособяването на зона за търговия. Тя ще бъде обособена на съществуващия в момента паркинг на входа на парка.

 

В залата и в социалните мрежи надделя идеята старият ресторант на Клептуза да остане, но това провокира други изказвания. В спора се намеси и юристът на фирмата, както и други търговци. В дебатите се включи и председателят на сдружението на хотелиерите и ресторантьорите Злако Златанов, който изрази позицията на бранша.

 

Своята позиция за Клептуза представи и арх. Георги Сарамбелиев, който също настоя за запазване и възстановяване на емблематичната сграда на Клептуза. Същата е строена през 30-те години на миналия век и предложи амфитеатралната сцена да бъде изградена в долното езеро. Всички мнения и предложения ще бъдат представени за обсъждане в рамките на заседанията на постоянните комисии към местния парламент. Последната дума за бъдещето на Клептуза ще имат общинските съветници. От общо 29, на общественото обсъждане присъстваха едва 9 от тях.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии