8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

ДГ „Еделвайс“ във Велинград ще е с модерно отопление

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Детска градина „Еделвайс” е на път да се превърне в първата с геотермална система за отопление във велинградска община.  Това ще се случи по проект „Възобновяема енергия в общинската образователна инфраструктура”. В следващите месеци ще се изгради геотермална термопомпена инсталация за отопление, охлаждане и битово горещо водоснабдяване в Детското заведение в кв. Чепино.

На пресконференция общинската администрация във Велинград обяви, че по проект ще бъде изградена геотермална термопомпена инсталация за отопление, охлаждане и водоснабдяване в сградата на ДГ “Еделвайс”.  Системата ще осигурява пренос на енергия между земята и вътрешните тела на термопомпената система.

При тази инсталация няма да се използва минерална вода, а температурата на земята. Тя ще бъде акумулирана в специални капсули с течност, поставени в 15 сондажа на 100 метра дълбочина.

След това чрез топлообмен температурата ще се предава на изградената в детската градина система, в която ще циркулира обикновена вода.

Проектът е съгласуван с Басейнова дирекция, след представянето на два доклада – хидроложки и геоложки.

Строително-монтажните дейности ще се извършват предимно в почивните дни, за да не се пречи на образователния процес на децата. 

Общата стойност на проекта е 471 280 лв, като 85% се осигуряват, съгласно правилата на: финансов механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021, Министерство на енергетиката,  60 042 лв. е национално финансиране и 71 000 лв. от община Велинград.

Финалът на проекта е 10 септември 2023 година.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии