Има ли злоупотреби в МБАЛ – Велинград?

08.10.2020 17:43 3467 Коментари: / Добави коментар Редактор: Ангел Узунов Велинград

Полицията в Пазарджик започна разследване на общинската болница във Велинград. Причината - сигнал за злоупотреби в лечебното заведение. Подозренията са, че болницата неправомерно е сключила договори за клинични пътеки със Здравната каса. За целта са предоставяни фалшиви сертификати за професионална квалификация на лекари.

Според запознати директорът на болницата д-р Жеко Чешмеджиев седи в основата на разследването, както и други лекари от здравното заведение. Фалшивите документи се отнасят за специалностите ортопедия и педиатрия. Според медиини публикации има данни, че чрез тези документи са сключвани договори със Здравната каса с цел фиктивно лечение. Икономическа полиция проверява точната сума на усвоените средства.
 
Многократните опити на екипа ни да свърже с управителят на болницата се оказа неуспешни. Пред БНР обаче д-р Чешмеджиев е заявил, че “разследването касае само един негов колега, педиатър. Това е сертификат на друг колега, който не работи вече в болницата, напусна, но и за други сертификати досега не съм чул. Атаките са срещу мен. Предполагам, че има задкулисни апетити относно лечебното заведение и така".

По инициатива на кмета Костадин Коев извънредно заседава и постоянната комисия по здравеопазване към местния парламент. На нея е решено незабавно да бъде сформирана временна комисия, която да изиска и разгледа всички документи в МБАЛ-Велинград, както и за разходването на даренията и всичко свързано с  управлението на общинската болница.

Председателят на ОбС-Велинград вече е изпратил писмо до всички компетентни  институции /Районна здравноосигурителна каса- Пазарджик, Окръжна прокуратура и Сектор  „Противодействие на икономическата престъпност”-Пазарджик/, за предоставяне на информация по случая.

Днес от Медицинския университет в Пловдив са съобщили пред Marica.bg, че „След извършена в отдел Следдипломно обучение към Медицински университет – Пловдив, проверка се установи, че д-р Жеко Иванов Чешмеджиев не присъства в списъците на провелите курс в Катедра „Образна диагностика“ на МУ-Пловдив. Отдел "Следдипломно обучение" на МУ-Пловдив не е издавал удостоверение за проводен курс „Остеоденситометрия“ на д-р Жеко Иванов Чешмеджиев“.

Ако твърденията в сигнала се потвърдят, д-р Чешмеджиев най-вероятно ще бъде отстранен от длъжност и ще му бъдат повдигнати обвинения.

От РЗОК – Пазарджик пък поясняват, че нямат правомощия и задължение да обследват истинността на документите, с които се удостоверява правоспособност на лекарите, извършващи лечение по различни пътеки. Тези данни се декларират от самите болници и управителите им носят отговорност за истинността им. От Касата уверяват, че ако има нарушение, МБАЛ Велинград ще трябва да върне изплатените за проблемните дейности пари. Това обаче може да стане след завършване на разследването и произнасянето на съответните институции.

Още по темата гледайте в репортажа.

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Тестват над 2000 души в образователната система на област Пазарджик
25.01.2021 17:46 16
Тестват над 2000 души в образователната система на област Пазарджик

В рамките на 5 дни с антигенни тестове ще бъдат тествани над 2000 учители и непед...

4 положителни проби и двама починали за денонощието
25.01.2021 16:35 148
4 положителни проби и двама починали за денонощието

РЗИ Пазарджик информира за 4 положителни проби за COVID-19. От новозаразените хос...

Отложиха делото Хитрино
25.01.2021 15:31 31
Отложиха делото Хитрино

Апелативният съд във Варна не даде ход на делото за жп катастрофата в Хитрино пре...

ТМ+

Covid-19: неясната световна перспектива
25.01.2021 11:18 101 Гледна точка
Covid-19: неясната световна перспектива

Онлайн обучението дава широки възможности на учещите се, но в едно затворено прос...

Внимание: Фалшиви съобщения от Български пощи
20.01.2021 18:01 3249 Акценти
Внимание: Фалшиви съобщения от Български пощи

Наши зрители ни сигнализираха, че получават смс-си и имейли от името на Български...

Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим
20.01.2021 16:45 2817 TM +
Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим

Телемедиа започва излъчване на поредица от документални филми. „Дубай &nd...

Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите
20.01.2021 13:35 224 Общество
Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори&nb...