35.2 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

Инициативен комитет ще следи работата във ВиК сектора във Велинград

Водоснябдяването във Велинград се нормализира. Вода вече има и във високите части на квартал Каменица. Това съобщи кметът Костадин Коев пред част от хората, които излезнаха в неделния следобед и блокираха движението по пътя Велинград – Пазарджик. Градоначалникът предложи и сформирането на иницативен комитет, който отблизо да следи всичко случващо се във водния сектор в града.

 

Съгласно уговорката от неделния протестен следобед, общинското ръководство и протестиращите седнаха на една маса и говориха за проблемите във водния сектор. И днес хората са категорични, че искат вода, а кметът и неговият екип, че от началото на мандата работят по темата. Ресурсът на пречиствателна станция обаче не може да покрие нуждите на града.

 

Но има и добра новина. От вчера в експлоатация отново са пуснати водопроводите „Сухата лъка“ и „Водев чарк“. Затова и в Каменица вече имат вода. Признаха го и протестиращите, но поставиха и своите въпроси.

 

Коев коментира, че вече е предприел действия с искане до МРРБ за финансиране на алтернативен източник за доставка на допълнителни водни количества. В писмото се посочва нуждата от специално финансиране на проект за осигуряване на питейна вода за жителите и гостите на Велинград от карстов извор “Клептуза“ до помпена станция.

 

Като допълнителна аргументация към искането за финансиране на нов водопровод от „Клептуза” е посочено становище на здравното министерство за осигуряване на алтернативен водоизточник и изграждане на нов водопровод, както и копие от доклад на Временната комисия за установяване на потенциално опасните и конкретните случаи на радиоактивно замърсяване на питейни води на територията на Република България, причините за тяхното възникване и последиците за здравето на гражданите.

 

А за да се избегнат бъдещи спекулации по темата, кметът Коев и неговият екип обещаха прозрачност и поискаха сформирането на инициативен комитет.

 

Велинградчани повдигнаха и темата с лошата пътна инфраструктура. Като и тук получиха обещания за подобрение. Костадин Коев заяви, че асфалтиране ще има, както през тази, така и през следващата година. Обещано бе също от водното дружество да възстановяват настилката след отстраняването на аварии.

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии