13.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

Изложбата „Банско – книжовен и просветен център” гостува във Велинград

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Изложбата „Банско – книжовен и просветен център” гостува на Историческия музей във Велинград. В нея са показани едни от най-големите имена в историята на България, родени в Банско.

 

Изложбата на Музеен комплекс Банско е създадена през 1989 г. и се състои от 21 табла с богат документален и снимков материал, книги и предмети, представящи богатото културно наследство на града. Изложбата показва едни от най-големите имена в историята на България: родените в Банско Паисий Хилендарски – основоположник на Българското възраждане, Неофит Рилски – патриарх на българските педагози и поетът Никола Вапцаров. Заслужена почит е отдадена и на Марко Теодорович Везьов – спомощоствувател на издаването през 1792 г. във Виена на буквар за деца, предшествал появата на Рибния буквар с почти 32 години. Заслужено място е отделено и на последователя на Неофит Рилски и изразител на новобългарското светско образование Никола Попфилипов. Изложбата ни среща и с братята Димитър и Костадин Молерови, изявените учители-революционери, фолклористи, автори на много публикувани стихове, драми, статии…

 

В изложбата са включени още и интересни експонати като късен препис на „ История славянобългарска”, изработен в Банско и още много други. Експозицията ще остане във Велинград до 10 юни.

 

 

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии