29.9 C
Пазарджик
понеделник, 24 юни, 2024

Кметът Коев с инспекция на инсталациите за преработка на отпадъци

В края на месец юли 2020 година бе направена първата копка на проект за изграждане на инсталация за предварително третиране на смесени битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци от общини Велинград и Ракитово.

Днес, година по-късно, работата по тяхното изграждане е на “финалната права”.

Пред екипът ни Димитър Малинов показа, част от съоръженията и разказа за технологията.

В инсталациите битовите отпадъци ще бъдат разделяне на две типа. Първият – биологичен материал се отделя за така нареченото “компостиране” за производство на биотор, а вторият небиологичен материал продължава по реда на поточната линия. Отпадъкът ще се разделят на хартия, пластмаса, метали и други в отделни бункери. На края на процеса всичко се пресова и балира и чак тогава се изнася извън помещението.

Днес инспекция на обекта направи кметът на община Велинград Костадин Коев.

„Предстоят довършителни дейности, като официалното откриване ще бъде през месец август. Инсталациите ще заработят в края на месец септември. Тогава реално жителите на общините Велинград и Ракитово ще усетят ползата от тях“.

Коев припомни, че че сред целите на тези инсталации са 50 процента от отпадъка да може да се използва вторично, а останалото да бъде транспортирано на регионалното депо.

Подробности вижте в репортажа.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии