13.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

Колективни оставки в болницата във Велинград

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Лекари, медицински сестри, акушерки и лаборанти от многопрофилната болница във Велинград обявиха, че подават колективна оставка. Основните им мотиви са „непрекъснатото променящи се заповеди, указания, правила и инструкции на Министерството на здравеопазването, РЗИ и НЗОК относно лечението и поведението спрямо болни с Covid-19“.

д-р Чавдар Калъчев: „Необходим ни е кадрови ресурс. Ако може да ни се помогне от друга болница, говорим за консултанти, медицински сестри, много са ни необходими, макар че зная ги няма в цяла България. Другото – нямаме достатъчно условия, за да се спазват хигиенно-санитарните изисквания за ковид отделение“.

д-р Наско Ванков: „Исканията ни са да бъдем чути от иституциите. Да бъдат така добри да дойдат, да проверят и да видят, какви са условият аз аработа в една сграда, която е строена през 53 година, че има смесване на потоците“.

Медиците във Велинград настояват още за ясни правила как да се лекуват пациентите в малките общински болници и превеждането на тежките случаи в по-големи здравни заведения с възможности. Те коментираха и обвиненията, че са отказали да приемат пациентс коронавирус от Сърница.

д-р Савка Вакльова: „Пациентката е обслужена, но поради това, че беше с тежка дихателна недостатъчност тя трябваше да бъде насочена към специализирана клиника за осъществяване на адекватно лечение“.

Исканията срещат подкрепата и на управителя на болницата.

д-р Жеко Чешмеджиев – управител на МБАЛ – Велинград: „Условията ни за работа са изключително трудни в условията на спешност и за съжаление само в нашата болница в общината приемаме пациенти със съмнения за ковид, както и лекуваме доказани„.

От РЗИ в Пазарджик обаче припомнят, че в началото на епидемията от лечебното заведение са поискали разкриването на КОВИД отделение.

д-р Фани Петрова – директор на РЗИ – Пазарджик: „Когато си заявил, че имаш такава готовност трябва да направиш организация така, щото да я изпълниш“.

По темата заседава извънредно и общинският кризистен щаб, който разгледа предложения на ръководството на болницата за справяне с проблема.

Костадин Коев – кмет на община Велинград: „Ще осигурят още легла допълнително. Става въпрос за детското отделение, което ще преустройт и там ще бъдат настанявани съмнителните с ковид инфекция. Допълнително ще се разкрият още 5 легла“.

Ако медиците се съгласят да оттеглят оставките си общинското ръководство ще търси съдействието на частната болница във Велинград.

Подробности по темата вижте в репортажа.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии