17.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Община Велинград ще търси финансова помощ от държавата

Община Велинград ще търси финансова помощ от държавата. Общинските съветници дадоха своето съгласие кметът Костадин Коев да поиска безлихвен заем в размер на 2 800 000 лева. Темата бе гледата в извънредно заседание на местния парламент, в което се включиха 22 от общо 29 общински съветника.

 

Без никакви дебати и изказвания общинските съветници в курорта подкрепиха искането на администрацията за търсене на помощ от държавата. Община Велинград ще поиска от Министерството на финансите безлихвен заем в размер на 2 800 000 лева. В искането си до министър Владислав Горанов ще бъде записано, че срокът за възстановяване на касовия резерв по общинския бюджет ще бъде със срок за възстановяване не по-дълъг от края на следващата бюджетна година. В мотивите си кметът Костадин Коев е посочил, че в тазгодишния бюджет на общината са включени задължения за плащане в размер на 4 800 000 лева. В тях са включени погасявания на задължения на предходни заеми към финансовото министерство, ПУДООС, ФЛАГ и други. Общинският дълг обаче следва да се изплаща със средства от собствени приходи, които за 2018 година възлизат на 6 милиона лева.

 

Ако тяхната стойност бъде запазена и през настоящата, това означав че 80% от местните приходи трябва да бъдат насочени към погасяването на дълга. Общинското ръководство е категорично, че не е възможно да бъде генериран достатъчен ресурс през тази година да изпълнява основните си функции и да оперира нормално в условията на ограничена ликвидност. Основната причина затова, според кмета Коев, е продължаващият запор на приходните сметки на администрацията. Искането за кредит бе подкрепено единодушно от присъстващите общински съветници.

 

 

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии