Паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев предизвика политически скандал

18.06.2018 17:04 3339 Коментари: / Добави коментар Велинград

Изграждане на паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев във Велинград стана причина за политически претстрелки в национален мащаб. Срещу решението на местния парламент в курорта се обяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан, а позицията му стана повод за сериозно политическо напрежение. Областното ръководство на ДПС също излезе с позиция по темата. С декларация от партията се разграничиха от позицията на своите съветници във Велинград, които са подкрепели поставяне на паметната плоча.

 

На редовното си заседание за месец май Общинският съвет във Велинград реши да постави паметна плоча на ген. Атанас Семерджиев на родната му къща в града. Безобидното на пръв поглед решение предизвика остри реакции в публичното пространство на местно и национално ниво. Причината – личността на Атанас Семерджиев и свързаността му с БКП. Според мнозина той е участник в партианското движение, което днес историята нееднозначно квалифицира като терористично, подчинено да служи на болшевишка Русия. Личност, свързана с червени групи за изпълнение на мокри поръчки и прочистване редовете на самата БКП от вредни и съмнителни елементи. Името на Семерджиев се свързва и с разстрела на легендарния комунистически деец Методи Шаторов – Шарло.

 

Още в първите години след 9-ти септември 1944 г. Семерджиев е вербуван като агент на ВКР с псевдоним „Славейчето”, но по-късно документите му са унищожени. Той заема поста началник на Генералния щаб на българската армия по времето на комунистическата диктатура, член е на ЦК на БКП за същия период и заместник-министър на народната отбрана.

 

Затова и реакцията срещу решението на местния парламент е толкова коментирано. В национален план срещу поставянето на плочата се обявиха от ДОСТ и народната партия за свобода и достойнство. Лютви Местан отправя своята критика основно към съветниците от ГЕРБ и ДПС. Позицията му става повод и за различни политически престрелки в парламента. И докато от ГЕРБ остават без позиция по темата, то от Движението за права и свободи официално се разграничиха от действията на своите общински съветници във Велинград, които са подкрепили поставянето на паметната плоча. Според декларацията действията им са в разрез с ценностите, които изповядва и прокламира Движението за права и свободи.

 

Срещу решението застават и велинградчани. От местния парламент в курорта заявиха, че решението вече е върнато от областния управител Стефан Мирев. Губернаторът се позовава на това, че в общината липсва Наредба, която да регламентира поставянето на подобни елементи, съобщи пред Телемедиа председателят на Общински съвет във Велинград Бельо Мандраджиев. Той допълни, че върнатото решение ще бъде гледано отново на редовното за месец юни заседание.

 

 

Тагове: Велинград
Споделете в:

Коментари

Топ новини

За втори път Аксаковци ще представят страната ни в Страсбург
22.01.2021 19:26 191
За втори път Аксаковци ще представят страната ни в Страсбург

Профилирана гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – Пазарджик е пър...

Модернизират уличното осветление във Велинград
22.01.2021 18:52 139
Модернизират уличното осветление във Велинград

Години наред уличното осветлението във Велинград е сред проблемните звена на куро...

Депутатите решиха как ще гласуват карантинираните
22.01.2021 18:00 89
Депутатите решиха как ще гласуват карантинираните

Поставените под домашна карантина и заразените с Ковид-19 пациенти, настанени в л...

ТМ+

Внимание: Фалшиви съобщения от Български пощи
20.01.2021 18:01 2667 Акценти
Внимание: Фалшиви съобщения от Български пощи

Наши зрители ни сигнализираха, че получават смс-си и имейли от името на Български...

Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим
20.01.2021 16:45 2404 TM +
Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим

Телемедиа започва излъчване на поредица от документални филми. „Дубай &nd...

Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите
20.01.2021 13:35 183 Общество
Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори&nb...

Какъв е характерът на детето според датата му на раждане
10.01.2021 15:58 1058 Общество
Какъв е характерът на детето според датата му на раждане

Искате ли да разберете малко „тайна информация“ за вашето малко слънч...