Прокуратурата проверява читалището в Грашево за финансови злоупотреби

22.05.2018 15:25 4449 Коментари: / Добави коментар Велинград

Фантом свика общо събрание в читалище „Виделина“ във велинградското село Грашево. Това се случва след два неуспешни опита за смяна на ръководствотo на културната институция, чиято сграда е в окаяно състояние. Ангел Узунов и оперотаро Осман Маджиров разказват за проблема и за съмненията за финансови злоупотреби, които вече проверява прокуратурата във Велинград.

 

„Народно читалище „Виделина 1946” е второто по значение огнище на култура и образование в село Грашево. Повече от 70 години читалището пръска светлина, буди съзнанието на населението и издига културата му, създава възможност за изява на таланти в музикалното изкуство“. Това е записано в годишен доклад за дейността на читалището, около което въпросителните са много.

 

Днес от цялата сграда на читалището в село Грашево, за културна дейност остава само библиотеката. Оказва се, че с цел допълнително финансиране, необходимо за ремонт, през 2014 година на втория етаж се настанява шивашки цех за заготовки за обувки с адресна регистрация в село Бяга. Парите от наема на помещението щели да се инвестират в ремонт на цялата сграда и покрива. Въпросното дружество обаче представило различни фактури за направени подобрения, стойността на които в последствие била приспадана от наема в размер на 150 лева месечно. В началото на 2017 година изтича мандатът на ръководството на читалището и оттогава до днес никой не може да каже дали въпросното дружество изобщо заплаща наем и на кого?

 

През месец февруари 2018 година от РЗИ извършват проверка на сградата на читалището. От инспекцията са категорични, че въпросната фирма не може да се помещава в сградата на културната институция. От частното дружество обаче отказват да напуснат. За случая вече е сесизарана прокуратурата във Велинград.

 

На 4 септември 2017 година следва общо събрание, на което хора от Грашево избират ново ръководство на културната институция. Съдът отказва да регистрира новия председател и членовете на ръководство, тъй като са избрани от лица, които изобщо не са членове на читалището. И така се стига до днес, когато фантом организира ново общо събрание. Появява се покана, разлепена по сградата на читалището, на различни места в село Грашево. Покана получи дори и екипът ни, но в уречения ден и час в сградата на народно читалище „Виделина“ не намерихме никой.

 

Настоящото ръководство на културната институция отказа коментар, с мотив че не е разпространявало въпросната покана, а за всичко останало тече разследване от компетентните органи. Затова и без отговор, поне за сега, остават и въпросите – кой и какви апетити има към сградата на културната институция? Защо там се извършва всичко друго, но не и културна дейност, както и има ли и в какъв размер финансови злоупотреби? От Районната прокуратура във Велинград потвърдиха пред Телемедиа, че извършват проверка, но отказаха подробности с мотив че тече разледване.

 

Екипът ни продължава да следи развитието по темата.

Тагове: Велинград
Споделете в:

Коментари

Топ новини

Променят учебните програми за придобиване на практически умения по математика и природните науки
24.01.2021 14:25 124
Променят учебните програми за придобиване на практически умения по математика и природните науки

Утвърдени са осъвременените учебни програми по география и икономика за V и VI кл...

За последното денонощие най-много заразени има във Велинград
24.01.2021 10:48 2798
За последното денонощие най-много заразени има във Велинград

РЗИ Пазарджик информира за 9 положителни проби за COVID-19. Разпределени по пол с...

Важни промени свързани с такситата
24.01.2021 10:41 253
Важни промени свързани с такситата

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията подписа Наредб...

ТМ+

Внимание: Фалшиви съобщения от Български пощи
20.01.2021 18:01 3202 Акценти
Внимание: Фалшиви съобщения от Български пощи

Наши зрители ни сигнализираха, че получават смс-си и имейли от името на Български...

Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим
20.01.2021 16:45 2783 TM +
Пазарджиклийка запечати във филми Дубай, Египет и Рим

Телемедиа започва излъчване на поредица от документални филми. „Дубай &nd...

Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите
20.01.2021 13:35 218 Общество
Арменската общност иска от Радев друга дата за изборите

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори&nb...

Какъв е характерът на детето според датата му на раждане
10.01.2021 15:58 1163 Общество
Какъв е характерът на детето според датата му на раждане

Искате ли да разберете малко „тайна информация“ за вашето малко слънч...