29.9 C
Пазарджик
понеделник, 24 юни, 2024

Проверяват хотелите и къщите за гости във Велинград

Община Велинград стартира проверки на хотелите и местата за настаняване. Служителите на администрацията проверяват документите по категоризация на обектите, както и отчитаните резервации. Приходите от туристическия данък за първата част от годината са 347 000 лева, което е под очакваните, признават от администрацията в курорта.

 

Община Велинград стартира кампания в хотелите и местата за настаняване. Те ще продължат, докато обхванат всички обекти на територията на курорта. В тях общинарите ще проверяват всичко, свързано със Закона за туризма и за местни данъци и такси, категоричен е ресорният заместник-кмет Атанас Палигоров.

 

Това е поредната кампания, която стартира администрацията във Велинград. Оттам отчитат и положителни резултати от предходните порверки.

 

Палигоров допълни, че ще бъдат проверени всички хотели и къщи за гости в СПА столицата. Заместник-кметът признава, че укриването на туристическия данък може да бъде преустановено само при въвеждане в експлоатация на единна система за туристическа информация, за която се говори от няколко години. От Министерството на туризма обаче съобщиха, че тя ще бъде въведена през 2019 година . Предвижда се системата да свърже онлайн рецепциите на хотелите в България с държавните институции. Целта – ограничаване на сивия сектор и нелоялната конкуренция.

 

Във Велинград общо регистрираните и категоризирани хотели и места за настаняване са 117. Статистиката сочи, че за последните 2 години техният брой се е увеличил с 26 обекта. В тях са регистрирани 5 445 легла, отчитат още от администрацията.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии