РИОСВ прекрати процедурата за добив на волфрам край Велинград. Какво следва?

24.08.2023 19:11 2321 Коментари: / Добави коментар Редактор: Ангел Узунов Велинград

С свое Решение от 24 август 2023 година директорът на РИОСВ-Пазарджик прекрати процедурата за „Добив и преработване на волфрамсъдържащи руди от находище „Грънчарица център“ в землището на велинградското село Кръстава. Това е второ инвестиционно предложение, отправно до екоинспекцията в Пазарджик от същия възложител и за същия предмет.

От РИСОВ припомнят, че през 2017 г. директорът на РИОСВ-Пазарджик излезе с Решение, с което не одобрява осъществяването на инвестиционното предложение. Същото е подложено на съдебен контрол от страна на „Ресурс-1“АД. Както първоинстанционният, така и върховният административен съд оставиха в сила решението на директора на РИОСВ-Пазарджик.

През м. юли 2023 г. от същия възложител, за същия предмет и на същото основание, е подадено ново инвестиционно предложение. Две са  основанията за недопустимост на новото инвестиционно намерение на „Ресурс-1“АД. То се явява недопустимо, когато има влязъл в сила административен акт със същия предмет и страни.

В писмо до медиите е посочено, че РИОСВ-Пазарджик прекратява административното производство като недопустимо и на основание, чл. 2а, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за въздействие върху околната среда (Наредба ОВОС). Със започване на процедура по откриване на производство за издаване на индивидуален административен акт, РИОСВ-Пазарджик изпрати искане за становище до „Национална електрическа компания“ АД, Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ и до Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, относно допустимостта на представеното инвестиционно предложение от „Ресурс-1“АД. В отговор, „НЕК“ АД изрази становище, че инвестиционното предложение е недопустимо спрямо съоръженията на събирателна деривация „Бистрица“ към язовир Батак, която се явява сервитутна зона, попадаща в находището, предмет на инвестиционното намерение. В нея се разрешава дейност само във връзка с поддържане и експлоатация, но не и проучване и добив на подземни богатства.

Припомняме, че преди дни в нарочна пресконференция кметовете на Велинград, Ракитово и Сърница се обявиха против инвестиционното намерение.

Дни по-късно с общинското ръководство и туристическия бранш се срещна и ресорния министър

Непосредствено преди издаването на Решението на директора на РИОСВ-Пазарджик в инспекцията e входирано писмо от възложителя „Ресурс-1“АД, с което е направено искане за прекратяване на производството по тяхна инициатива. В него се посочва, че ще бъде внесено ново уведомление за инвестиционно предложение, което ще бъде съобразено с изискванията на Закона за водите и подзаконовите нормативни документи.

Решението за прекратяване може да бъде обжалвано в 14-дневен срок от съобщаването му.

В свой пост народния представител Васил Тодев написа: "Ще последва ново инвестиционно предложение, на което трябва да се отговори с още по-мащабна обществена реакция. Очевидно е, че основната цел на нашите обедидени усилия трябва да бъде прекратяването на концесионния договор, който изтича чак през 2044 г. Разчитам, че както до сега гражданите, бизнесът и отговорните институции ще останат категорични и единни в името на обществения интерес и каузата за чиста природа и здравословна среда.”, заявява още Васил Тодев.Споделете в:

Коментари

Топ новини

Днес на места със слънце и температури около 10 градуса
11.12.2023 08:03 23
Днес на места със слънце и температури около 10 градуса

Днес ще бъде предимно слънчево, но преди обяд на места в низините и котловините щ...

Стефан Марков е носител на наградата на Сдружението на предприемачите Предприемач на годината
10.12.2023 17:40 128
Стефан Марков е носител на наградата на Сдружението на предприемачите Предприемач на годината

На тържествена церемония Сдружението на частните предприемачи и работодатели в Па...

Стойко Стефанов: Задълженията на Белово се доближават до бюджета на общината
10.12.2023 16:23 402
Стойко Стефанов: Задълженията на Белово се доближават до бюджета на общината

Задълженията на Белово доближават до размера на бюджета на община. Това съобщи в ...

ТМ+

Хороскоп за 10 декември
10.12.2023 11:18 309 Общество
Хороскоп за 10 декември

Овен - Не ограничавайте инициативата си. Ако ви е необходимо да привлечете...

Хороскоп за 9 декември
09.12.2023 11:53 363 Общество
Хороскоп за 9 декември

Овен - Върнете се още веднъж към всичко изоставено и изостанало. Изяснете си пр...

Отличиха заслужилите художници за 2023 г.
08.12.2023 18:21 1929 Култура
Отличиха заслужилите художници за 2023 г.

70 творби на 28 автори са включени в годишната изложба на пазарджишките художници...

Motorola представи специално издание на устройствата razr 40 ultra и edge 40 NEO - единствените смартфони на пазара в цвета на 2024, обявен от Pantone.
08.12.2023 16:40 252 Техно