13.9 C
Пазарджик
понеделник, 20 май, 2024

Силвена Байракова оглави читалище “Отец Паисий” – Велинград

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Силвена Байракова е новият председател на читалище “Отец Паисий” във Велинград. Тя бе избрана на извънредно отчетно-изборно заседание, което се проведе 2 години след като е изтекъл мандатът на предходното ръководство. Форумът в културната институция бе съпътстван от провокации и множество опити за неговото отлагане.

 

От 2015 година до днес в читалище “Отец Паисий” във Велинград скандалите не спират. Проблемите страртираха със смяната на диригента на духовия оркестър, преминаха в съмнения за финансови злоупотреби. И въпреки, че мандатът на цялото ръководство е изтекъл преди 2 години, отчетно изборно събрание така и не се проведе. Смъртта на председателя Цветан Котев обаче направи събранието неизбежно. Инициативен комитет събра подкрепата на ⅓ от членовете на читалището и насрочи отчетно-изборно събрание за 29 май. Дни след обнародване на обявата, типично по български, стартираха и предизборните страсти.

 

За председателското място бяха спрягани мнозина, при което, изненадващо, читалищното настоятелсво, което отдавна не е лигитимно, поиска да отложи с месец датата за общото събрание. Появиха се различни съобщения в социалните мрежи, като провокациите продължиха и минути преди форума. На входа бе залепено съобщение за отмяна на събранието за 25 юни, което допълнително изнерви обстановката.

 

Но събрание имаше. В залата присъстваха 110 от общо 190 членове. Още при своята регистрация те получиха процедурните правила за провеждане на избора, а за законността на всичко гарантира нотариус Мария Рангелова.

 

Заседанието бе открито от най-възрастния член на читалището – актьора Христо Семерджиев. Според процедурата всеки присъстващ в залата можеше да предложи членове за настоятелство, проверителна комисия и председател. С провеждането на избора бе натоварена комисия, която оглави Александър Кочев. Общото събрание реши също кандидатурите на хората, които не присъстват в залата, да не бъдат подложени на гласуване. И след няколко отвода кандидатурите останаха 12. Най-голяма подкрепа получиха Силвена Байракова, Пламен Мавров, Ангел Манолов, Миляна Шулева, Любка Сергиева, Александър Кочев, Жасмина Гладийска, Николай Делиев и Сталинка Пещерска. Кандидатурите за председателското място бяха едва две – Силвена Байракова и Павел Гайдев.

 

Проверителната комисия оглави адв. Ирина Масларова. В контролния орган влезнаха също Георги Паризов и Атанаска Геджева. Очаквано за мнозина, пред общото събрание не бе представен финансовият отчет на предходното ръководство, което допълнително засили коментарите в насока нередности. Затова в срок до 30 септември новото настоятелсво трябва да изиска въпросния отчет и извърши проверка. Резултатите от нея ще бъдат представени пред общото събрание.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии