21.8 C
Пазарджик
петък, 12 април, 2024

Велинград на протест срещу мината

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Преди дни Административен съд – Пловдив обяви за нищожна заповедта на директора на Басейнова дирекция – Пловдив за учредяване на санитарно-охранителна зона в района на река Грънчарица край Велинград, където има отдадена концесия за добив на волфрам. След съдебното решение в СПА столицата Велинград се повявят агитационни материали, разпространени от концесионера, че мината ще бъде отворена. Това доведе до масово недоволство в курорта, което прерастна в протест с искане Министерски съвет да прекрати концесията.

Ако мината бъде отворена тя ще причини много вреди на природата и водата в цялата област Пазарджик, смята една от организаторките на протеста.

През последните няколко години по-голямата част от жителите на Велинград категорично са доказали, че не желаят в близост до града им да има волфрамова мина.

Има и такива велинградчани, които смятат точно обратното.

Участие в протеста като гражданин взе и кмета на Велинград д-р Костадин Коев, който сподели, че са предприети конкретни стъпки към прекратяване на концесията.

Спорната концесия е със срок от 30 години до 2038 година. Преди повече от 5 години започна и съдебната сага с фирмата концесионер на находището. И така до днес, когато все още няма окончателно решение на въпроса.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии