11.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Велинград ще търси изход от водната криза самостоятелно

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

До края на месеца община Велинград ще пусне в експлоатация отнесения през 2015 година довеждащ водопровод. Ремонтите дейности ще бъдат за сметка на местния бюджет, тъй като 3 години след снежното бедствие все още не е ясно дали Междуведомствената комисия по бедствия и аварии ще отпусне нужните 500 000 лева.

 

Проблемите във ВиК сектора в община Велинград продължават с години. Още през 2015-та природно бедствие отнесе част от жизненоважния за Велинград водопровод „Водев чарк”. Съоръжението осигуряваше около 70 литра вода в секунда. Поради невъзможността на ВиК дружеството да възстанови със собствени средства прекъснатия водопровод, общината поиска пари от държавата. Такива обаче и до този момент не са преведени от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии.

 

Допълнителен проблем за нормалното водоснабдяване в града се оказа и завишеното съдържание на естествен уран и алфа активност във водата от водоизточниците „Легоринец” и „Суха лъка”, поради което водоподаването от тях е преустановено. По този начин общината губи още близо 70 литра в секунда. Този недостиг е и поредната пречка за нормалното водоснабдяване на кварталите Чепино, Каменица и ниската част от бул. „Съединение”. Недостатъчна се оказва и компенсацията с вода от Пречиствателна станция. Затова общината със собствени средства стартира дейности по възстановяване на водопровода. Видими резултати се очакват в рамките на 15 дни. С очаквания нов дебит от около 70 литра в секунда ще се компенсира липсата от вече спрените водопроводи, уверяват специалистите.

 

Паралелно с това, от ВиК дружеството извършват и непрекъснат мониторинг на радиологичните показатели на каптажи „Легоринец”. Когато те се подобрят, водоподаването ще бъде възобновено. За пореден път ръководството на община Велинград отправя и призив към всички граждани да спазват ограничителния режим за поливане на личните дворове. Той е в съответствие с нормативните изисквания по Наредба No1 за подържане и опазване на обществения ред, чистотата и имуществото на територията на община Велинград. Водоползването е ограничено в интервала от 8 часа сутрин до 22 вечер.

 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии