20.9 C
Пазарджик
четвъртък, 20 юни, 2024

Велинград ще търси пари за пречиствателна станция

Община Велинград ще търси финансиране за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води. Искането бе одобрено на днешното заседание на местния парламент. На него стана ясно и че водното дружество в курорта продължава да трупа загуби, като те вече надхвърлят един милион лева. Лошото финансовото състояние на ВиК обаче дори не бе коментирано от общинските съветници в рамките на заседанието.Следват подробностите.

 

Без почти никакви дебати премина редовното за месеца заседание на Общински съвет – Велинград. Местните политици увеличиха бюджета в частта му за капиталови разходи с малко над 1 600 хил. лева. Средствата са заложени от продажбата на общински земи и имоти. Финансовото състояние на общината стана повод за коментари от страна на опозицията от БСП.

 

Съветниците одобриха искането на администрацията за кандидатстване за безвъзмездно финансиране от ПУДООС, към Министерството на околната среда и водите на проект за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води и трасе на събирателен колектор до пречиствателна станция. Разгледани бяха различни отчети и наредби.

 

Оказа се, че кметът на село Юндола не е бил запознат с темите, залегнали в дневния ред на заседанието и затова липсвало становището му по точките, касаещи това населено място.

 

Заместник-кметът Светла Томова заяви, че това е несериозно, тъй като всеки е наясно, че в последния четвъртък на месеца местният парламент в курорта заседава и тя не оправда липсата на заитересованост на въпросния кмет. Теза, с която не се съгласи председателят на Общинския съвет Али Мареков. Темата за пореден път предизвика коментари.

 

Лошото финансово състояние на общинското ВиК дружество обаче не бе обект на дискусии в местния парламент. От финансовия баланс на ВКТВ е видно, че загубите нарастват и през последното четиримесечие на 2018 година. Според документа задълженията на водното дружество вече възлизат на 1 058 хил лева. Притеснителните резултати обаче влезнаха само като информационен отчет, без никакви дебати за бъдещето на дружеството.

Ангел Узунов
Ангел Узунов
Ангел Узунов става част от екипа на Телемедиа през 2012 година. Занимава се с журналистика повече от 15 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии