21.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Всеки ден палят стърнища край Пазарджик

Изключително напрегнати дни за пожарникарите от РДПБЗН-Пазарджик, съобщават от пресцентъра на ОДМВР- Пазарджик.

За времето от събота до днес в оперативния дежурен център на пожарната са получени общо 64 сигнала, като по-голямата част от тях са за пожари в сухи треви, стърнища и отпадъци.

Тревожна е тенденцията отчетена от огнеборците, че стопаните на имоти, земеделски земи и пастирите продължават да палят безогледно сухи треви, стърнища и отпадъци.

Припомняме, че това е абсолютно забранено и всеки дръзнал да го направи подлежи на парична санкция. В случаите, когато в резултат на това запалване са нанесени материални щети в частно или държавно имущество извършителят подлежи и на наказателна отговорност.

Подобен е и случая от вчера в септемврийското село Ветрен дол. 64-годишният Г.Н. от София решил да почисти имота си, намиращ се в селото. Накрая той запалил събраните сухи треви и храсти, като така предизвикал пожар.

Огънят се прехвърлил бързо в намиращия се съседен имот и обхванал навес, собственост на друг жител на същото село. Стихията изпепелила целия покрив на навеса с обща площ около 100 кв. метра.

Спрямо Г.Н. е образувано полицейско производство в РУ-Септември.

В неделя следобед в РСПБЗН-Белово бил получен сигнал за възникнал пожар в землището на беловското село Габровица. Огънят тръгнал от запалени сухи треви и се разпрострял на площ около 800 декара.

За потушаването на пожара били ангажирани противопожарни екипи от РСПБЗН-Белово, Противопожарния участък в Септември, служители на горските стопанства в Белово и Костенец, както и местни жители на село Габровица.

Рано сутринта в понеделник пожарът бил ликвидиран, спасени са намиращ се в близост горски масив с площ около 150 декара.

Вчера около 13.00ч. в РДПБЗН-Пазарджик бил получен сигнал за горящи сухи треви и необработваеми стопански земи в района на 72, 73-ти километър от АМ „Тракия“ в землището на септемврийското село Виноградец. Към мястото са изпратени противопожарни екипи на Районните служби в Белово и Пазарджик с три противопожарни и един специализиран автомобил.

На по-късен етап с високопроходими автомобили в гасенето са се включили и лесничеи от ДГС-Пазарджик. В района на АМ „Тракия“ са дислоцирани допълнителни автопатрули на „Пътна полиция“, които да следят за състоянието на шосето и наличие на задимяване.

През нощта и днес през деня разрастването на пожара е ограничено, но гасителните действия в района продължават и днес. По първоначални данни огънят е обхванал зона с обща площ около 1000 декара, като половината от тях представляват горски фонд.

Паралелно с гасенето са предприети и действия за изясняване откъде е тръгнал пожара, както и от кого е предизвикан.      

Междувременно нови пожари горяха край Пазарджик.    


Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии