10.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Втори случай на западнонилска треска в Пазарджик

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

В специализираната референтна лаборатория е потвърден случай на западнонилска треска при жена на 56 години от Пазарджик, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Това е втори случай за Пазарджик и шести за страната това лято.

В лабораторията са доказали антитела към вируса, който причинява инфекцията.  Още при началните симптоми лекарите в пазарджишката болница са се ориентирали правилно и са изпратили серум за изследване в референтната лаборатория. Още преди дни жената е била изписана от Инфекциозното отделение на МБАЛ Пазарджик и е в добро здравословно състояние.

Вирусът се предава на човека основно с ухапване на комари.

Това може да са екзотичните тигрови, както и „местните“ видове, характерни за България. В редки случаи заразата се пренася чрез ухапване от кърлежи.
Това е втори случай в Пазарджик.

През август имаше случай с мъж, който се беше заразил в Кипър.

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни. Много хора изкарват западнонилиската треска безсимптомно. В масовия случай протича леко или умерено тежко с грипоподобни оплаквания.

Тежките неврологични форми на болестта като енцефалит, менингоенцефалит или менингит са 1 на 140-320 случая, по-вероятно при хора в напреднала възраст или със силно понижен имунитет.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии