2.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

71-годишна хвърли 11 300 лв през терасата в Пазарджик

Възрастна жена е станала жертва на телефонна измама в областния град, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР Пазарджик.

Извършителите действали по добре известната до момента схема, както един от тях се представил за полицейски служители. В петък следобед 71-годишната жена получила обаждане на стационарния си телефон. Гласът отсреща се представил за полицай, който разследва телефонни измами. Той информирал жената, че е в списъка на престъпниците и ще направят опит да я измамят.

Но всичко можело да се предотврати, ако пенсионерката даде каквито налични пари има и ги предостави на мнимият полицай. Така щели да подмамят измамниците, да ги заловят, а после да и възстановят парите. Жената се подвела, сложила в полиетиленова чанта сумата от 11 300 лева и я хвърлила през терасата. Малко по-късно разбрала, че е измамена и подала сигнал в РУ-Пазарджик.

Припомняме на гражданите как да реагират ако станат обект на интерес от страна на телефонни измамници:

КАК ДА РЕАГИРАТЕ:

1. Незабавно позвънете на тел. 112 (избира се безплатно) или на телефона на полицейския си инспектор. Използвайте за това друг телефонен апарат, а не от телефона на който ви се обаждат измамниците. Ако не е прекъсната връзката от предишния разговор, при набиране на нов номер, отново ще се свържете с тях.
2.Не съобщавайте на никого вашето име, адрес, данни от банкови карти или сметки.
3. Свържете се с близките си или ако не успеете на момента се обадете на доверени приятели или съседи.
4. НЕ ДАВАЙТЕ ПАРИ НА НИКОГО ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА, НЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ПАРИ ИЛИ ЦЕННОСТИ ПРЕЗ ПРОЗОРЦИТЕ ИЛИ ТЕРАСАТА !!!
5. Не се страхувайте ако започнат да ви заплашват, когато откажете да дадете спестяванията си !
6. Служителите на полицията по никакъв начин няма да поискат от вас да им предоставите пари, ценни предмети и вещи, за да изпълняват служебните си задължения.

Ако все пак станете жертва на измама незабавно се обадете на телефона за спешни повиквания-112, като представите на дошлите полицаи максимално изчерпателна информация за случилото се.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии