31.8 C
Пазарджик
вторник, 25 юни, 2024

Близо 200 дка с житни посеви са изгорели от началото на годината

От началото на годината към момента на територията на област Пазарджик са възникнали 195 пожара в сухи треви и са опожарени 162 декара житни посеви. В резултат на бързите и навременни действия на служителите от дежурните екипи на противопожарните служби от РДПБЗН-Пазарджик са спасени 1515 декара житни посеви. Това е и причината от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в Пазарджик да отправят призив към гражданите при извършване на дейности в тези територии да бъдат бдителни и да спазват определени правила.

1.Преминавайки покрай неожънати площи гражданите са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.
2.Да не почистват земеделските земи, слогове и крайпътни ивици от растителни остатъци и стърнища чрез палене на огън, тъй като запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки и горски фонд, или да затрудни движението на МПС по пътищата като понижи видимостта.
3.Растителните остатъци от земеделската дейност да се събират на определени места и да се извозват на регламентираните сметища.
4.Да не се допуска палене на открит огън, тютюнопушене и паркиране на МПС в площите с посевите и на разстояние по-малко от 50м. до тях.
5. При складиране и съхраняване на слама, сено и др. да се обособяват фигури с единично тегло до 200т. и разстояние между фигурите не по-малко от 15м. и на разстояние не по-малко от 10 м. от пътища и 50 м. от горски насаждения, като около тях се осигуряват пожарозащитни ивици с ширина най-малко 5м.
6.Техниката ползвана в жътвената кампания трябва да бъде осигурена с искрогасители и пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожар и да се почиства ежедневно след приключване на работа от наслоен прах, горими растителни остатъци и масло.
7.Водачите на земеделската техника са длъжни да могат да работят с наличните пожаротехнически средства и да не допускат боксуване на управляваната от тях техника в житните площи, стърнища и в района на фуражните площадки.
При откриване на признаци на пожар в земеделските територии, не се колебайте, а подайте съобщение за пожар на телефон за спешни повиквания 112, като оставите вашите данни за връзка – имена и телефон.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии