23.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

Екстрадират в Германия пазарджиклията Иван Тилев, обвинен за финансова измама

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Апелативният съд в Пловдив постанови екстрадицията на 23-годишния Иван Тилев от Пазарджик, обвинен от германската прокуратура за финансова измама в размер на 800 хил. евро. Апелативните магистрати потвърдиха решението на Пазарджишкия окръжен съд, който одобри изпращането на младежа на съд в Германия след получаване на Европейска заповед за арест, съобщава БНР.

У нас няма досъдебно производство по случая, който касае фирма „Тийм груп“, в чийто офис работел Тилев, попаднала в европейско разследване за финансови измами в размер на общо 14 млн. евро. Управители на фирмата са израелски гражданин и сръбкиня, които по неофициални данни са задържани у нас или в Германия.

Тилев работел в колцентъра на фирмата в София от 2019 г. и осъществявал по телефона финансови консултации с клиенти, които инвестирали парите си в ценни книжа и криптовалути.

В края на юли 2021 г., по завопед на немската прокуратура полиция и ГДБОП нахлули в офиса, иззели техника и документи и извършили неофициални разпити на служители. Тилев тогава не бил задържан и въобще не знаел, че ще му се повдигне задочно обвинение. Офисът на фирмата още тогава затворил врати.

Година по-късно, през август, тази година младежът се появил в полицията в сектор „Български документи за самоличност“, за да си поднови задграничния паспорт. Тогава служителите го осведомяват, че му е издадена Европейска заповед за арест и му закопчават на място белезниците.Обвинението на немската прокуратура е участие в организирана престъпна група за финансови измами в размер на 14 млн. евро – става ясно от Европейската заповед за арест.

„Открих си работа съвсем легално в Jobs.bg, всеки младеж с два езика – немски и английски, можеше да попадне в моята ситуация. Във фирмата ме назначиха с трудов договор, имах период на обучение, а след това консултирах хора от целия свят по телефона за доходността на финансовите инструменти. Нито за миг не съм смятал, че участвам в измама“ – разказа в съдебната зала обвиняемият Иван Тилев.

Той изрази желание да бъде съден от български съд и ако вината му се докаже, да изтърпи наказанието си у нас. В Германия наказанието за финансова измама е до 15 години затвор, а според българския НК присъдата за същото престъпление е до 6 години, когато се касае за действия без умисъл, за каквито твърди Тилев.

След съдебното решение бащата на Тилев – Димитър, и приятелката му – Анна, заявиха, че България е извършила предателство спрямо свой гражданин. 

Докато траеше процесът в Пловдив, пред Съдебната палата десетки протестираха против екстрадицията на Тилев в Германия.

Снимка: БНР

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии