14.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Гора и лозя изгоряха край Карабунар

Два пожара от двете страни на Карабунар вдигнаха на крак селото.По първоначални данни били обхванати сухи треви и ниска растителност. Гасенето било силно затруднено от бързия и поривист вятър с чести смени на посоките и много сухото време. Екипите на пожарната тъкмо локализирали разпространението му, когато възникнало второ огнище в района между селата Карабунар, Виноградец и Памидово. Той обхванал освен сухи треви и стърнища и лозови масиви, някои от тях обработваеми, а други необработвани. Да се справят с пожарите край Карабунар са изпратени 7 противопожарни автомобила, микробус, три джипа и общо 39 пожарникари от Белово, Септември, Пазарджик и Пещера. Борбата с огъня продължава повече от 12 часа.

Пожарникарите успяват да спрат огъня на метри от последните къщи на Карабунар. 91-годишния Лазар Янков не помни друг подобен пожар в своя живот.

Според бюлетина на пожарната причина за големия пожар е небрежност при боравене с открит огън. Хората обаче говорят друго.

От самото начало кметът на селото подозира умишлен палеж.

И от двете страни на пътя между Карабунар и Памидово земята продължава да тлее, а вятърът разнася пепелта от изгорелите лозя, дървета, храсти. През нощта на място е извършвано наблюдение за наличие на огнища и предотвратяване на евентуално възобновяване на пожара.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии