11.9 C
Пазарджик
вторник, 23 април, 2024

Над 17 кг хероин задържаха на ГКПП Капитан Андреево

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

17,356 кг хероин бяха задържани от митнически служители на ГКПП Капитан Андреево, а при последвали оперативно-издирвателни мероприятия на служители на сектор БОП – Хасково и на ОД на МВР – Хасково, под ръководството на Окръжна прокуратура Хасково, е задържан и един от получателите на пратката. Това обявиха на брифинг днес в Свиленград от Агенция „Митници“ .

На 26.07.2019 г., на ГКПП Капитан Андреево, на трасе „Входящи леки коли и автобуси“ пристига лек автомобил, управляван от 44-годишен британски гражданин от иракски произход. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват хладилна чанта с двойно дъно. В нея са укрити 17 пакета, обвити със синьо индиго и прозрачен полиетилен. Извършеният на място полеви наркотест показва, че съдържащото се в пакетите прахообразно вещество е хероин. Общото количество на иззетия наркотик е 17,356 кг.

Уведомена е Окръжна прокуратура Хасково, образувано е досъдебно производство, а в случая се включват и служители на сектор „Борба с организираната престъпност“ – Хасково и ОД на МВР Хасково. При извършените оперативно-издирвателни мероприятия е установено още едно съпричастно лице – 37-годишен ирански гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в Германия, за което е установено, че е подбудител и помагач за извършване на престъплението. Повдигнати са обвения по чл. 242 ал. 4 във вр.с ал. 2 от Наказателния кодекс на водача на автомобила и на второто лице.

Това престъпление само по себе си се явява тежко умишлено престъпление. Предвижда се наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, както и кумулативно предвидено наказание глоба от 200 000 до 300 000 лева, обясни пред журналистите Делчо Лавчев – заместник-окръжен прокурор в ОП Хасково и допълни, че вчера (31.07.2019 г) съдът е постановил постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за двете лица.

Получателят на пратката с наркотично вещество е задържан на 29.07.2019 г., около 22 часа, в района на хотел в Хасково, обясни Атанас Курдов – началник сектор БОП – Хасково и допълни, че хероинът е бил предназначен за Западна Европа.

Директорът на Агенция „Митници“ подчерта добрата координация и взаимодействие между службите, противодействащи на този тип препълнения, под ръководството на прокуратурата.

„Митническите служители са извършили изключително професионално проверката, шофьорът не е показал съмнително поведение, но е проверен на база анализ на риска и така е установено наркотичното вещество“, обясни Георги Костов и допълни „Позитивното тук е, че веднага след като е установено наркотичното вещество има и още високо професионални действия на митническите и граничните служители и в разследването бързо се включват ГДБОП, който има по-висок оперативен капацитет“, допълни директорът на Агенция „Митници“.

Това е трети такъв случай на ГКПП Капитан Андреево за последните четири месеца като общо са задържани 312 кг хероин, подчерта Костов и допълни, че при предишен такъв случай през април са задържани 288 кг хероин, укрити в товарен автомобил. Тогава също е имало добра координация и на територията на Пловдивска област е задържан организатора на канала. Вторият случай е от май, при който са задържани около 6 кг хероин, пренасяни от двама български граждани, а при последвало претърсване на техните адреси и на адресите на други съпричастни лица са задържани и още наркотични вещества.

Откритото наркотично вещество е на стойност над 1 130 000 лева по цени за нуждите на съдебната система.

Източник: МВР

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии