29.9 C
Пазарджик
събота, 15 юни, 2024

Окончателно: Оставиха в ареста обвинения за данъчни измами чрез фиктивни сделки с трюфели

Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Пазарджик, с което е отказано изменение на мярката за неотклонение на Иван Лулчев от „задържане под стража“ в по-лека такава. Той остава в ареста.

Срещу него са повдигнати обвинения  за ръководене на организирана престъпна група в периода от януари 2020 г. до 05.12.2022 г., създадена с цел извършване на престъпления против данъчната и финансовата система и за данъчно престъпление, изразено в използване на фалшиви документи, резултатът от което е получаване от държавния бюджет на неследващи се парични суми в размер на 487 166 лева за период от април 2021 г. до октомври 2021 г.

Пловдивският апелативен съд счете, че събраните доказателства имат потенциал да обосноват предположение за лидерска роля на жалбоподателя, който не само е направлявал и координирал усилията на останалите членове на групата, но и пряко е подпомагал реализирането на фиктивен документооборот, посредством който е обосноваван (фиктивен) произход на налично количество гъби и трюфели като изхождащо от регистрирани по ЗДДС търговци, от една страна, а от друга страна, е дал възможност на дружествата, които реално продавали това количество (като вътрешнообщностни доставки), да извършат данъчни посегателства, придържайки се към престъпната схема „липсващи търговци“ – „буфери“ – „брокери“.

Съдът заключи, че И.Л. е в центъра на добре обмислена, прецезно осъществявана, трудоемка и продължителна, конспиративна и дръзка престъпна дейност, от която е генериран значителен финансов ресурс. И изрази становище, че тази характеристика на дейността сочи съвсем реална опасност да продължи нейното извършване или да извърши престъпление, за да я прикрие, или да укрие себе си предвид очакваното наказание.

Апелативният съд прие, че нито чистото съдебно минало на жалбоподателя, нито ангажимента му към непълнолетно дете могат да изключат тази опасност.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии