22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Опити за телефонни измами в панагюрско

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите за зачестяване на опитите за телефонни измами пред днешния ден. Основно са засечени обаждания към телефони на възрастни и самотноживеещи хора в Панагюрище и съседните населени места. Схемата, който се използва е класическа.

Измамниците са се свързват по стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Първоначално непознат се представя за син, дъщеря, внук или внучка и с чувствен глас съобщава, че е пострадал при катастрофа.

После звъни друг непознат, който се представя за лекар и потвърждава за пострадалия роднина, но информира, че за лечението е необходима немалка сума пари и се опитва да убеди възрастната жертва в това.

Минути след като разговора приключи на телефона звъни друг измамник и се представя за полицай – инспектор, криминалист, разследващ полицай, следовател, който разследва телефонни измами. Той информира възрастният човек, че измамниците са го нарочили и днес ще го притесняват и заплашват. Мнимият полицай обаче обещава, че ще изпрати на адреса свой „колега“, който да вземе приготвените пари или ценности – златни или сребърни бижута, те ще бъдат белязани и описани, като така ще могат да заловят измамниците и тормозът да бъде  преустановен. Ако жертвата не се поддаде понякога дори отправят открити заплахи и закани за живота на пенсионера или неговите близки.

Апелираме към гражданите да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии