10.9 C
Пазарджик
петък, 24 май, 2024

Отново опити за телефонни измами, предупреждават от полицията

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Криминалисти от Областната дирекция на МВР в Пазарджик предупреждават гражданите на областта и най-вече на Пазарджик за зачестяване на опитите за телефонни измами. Основно са засечени обаждания към стационарни и мобилни телефони на възрастни и самотноживеещи хора в областния град. Схемата, която се използва е класическа.

Измамниците в повечето случаи се свързват чрез стационарни домашни телефони с потенциалните си жертви и използват добре позната до момента схема. Непознат звъни по телефона на бъдещата жертва и съобщава, че е лекар, адвокат или друго длъжностно лице, като информира, че е станала тежка катастрофа. В мелето е пострадал близък, роднина и за неговото спасяване е необходима скъпа и спешна операция. Минута по-късно следва второ обаждане, а от слушалката спокоен глас обяснява на вече достатъчно притеснения възрастен човек че е полицай, който преследва телефонни измамници. Пита го дали са му се обаждали по телефона и го съветва да се пази, защото вече е влязъл в полезрението на телефонните измамници. Мнимият полицейски служител съветва жертвата да приготви наличните си пари или ценности. Те щели да служат за примамка на измамниците, да ги хвърли през прозореца на терасата или от вратата, а след като заловят бандитите щели да бъдат върнати обратно.

Апелираме към гражданите да бъдат бдителни, да не се поддават на обажданията на непознати, да не дават под какъвто и да е предлог парични суми или ценности на непознати дори ако се представят за полицаи. При наличия на подобни обаждания да позвънят на своите близки, като ги информират за случилото се или да подадат сигнал на телефон 112.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии