30.8 C
Пазарджик
неделя, 14 юли, 2024

Пожари бушуват в Южна България

През последните дни горските пожари нанесоха огромни материални щети и се превръщат в бедствие за страната. Те се разпространяват бързо, на големи площи и на труднодостъпни за противопожарната техника места. Сухото време, изсъхналата растителност и вятърът усложняват пожарната обстановка. В гасенето им участват пожарникари, горски служители, доброволци и военни.

За съжаление на 4 август огънят взе и две жертви. Горските служители Валери Димитров и Антон Гръбчев загинаха в пожар край санданското село Петрово. В Старосел пък огнената стихия погълна няколко къщи. Пожарът се насочи към друго село в съседство- Кърстевич.

Огнеборците там са подпомогнати от пожарникари от Пазарджик и Панагюрище. Към момента на територията на област Пазарджик възникват малки пожари, които биват овладявани бързо благодарение на отличното взаимодействие между противопожарните служби, горските служите и доброволческите формирования в общините, които се отзовават при нужда, коментира за Телемедиа Мирослав Стоянов от областната дирекция на МВР в Пазарджик.

Голямата част от пожарите са предизвикани от човешка намеса и невнимание. За това е особено важно да не палим огън сред природата.

По време на пожароопасния сезон, който продължава до месец ноември, е забранено паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Забранено е още паленето на стърнища, суха трева и слама по слоговете и крайпътни ивици и други площи със суха растителност, намиращи се в горския фонд и на разстояние до 100 м. от него.

Забранено е хвърлянето на незагасени цигари и клечки кибрит при преминаване през горски насаждения.

От нашето поведение зависи да ограничим до минимум вероятността от лумване на нови пожари, за да опазим горите ни, живота и имуществото на хората.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии