8.8 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

Продължава делото, заведено от КП КОНПИ срещу Марин и Васка Рачеви

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

През декември ще бъде готова съдебно-счетоводната експертиза по делото, заведено от КПКОНПИ срещу Марин и Васка Рачеви, както и 13 фирми за конфискуване на имущество и пари на обща стойност от над 9 млн. лева. Това стана ясно на днешното съдебно заседание.

През 2019 година Пазарджишкият окръжен съд наложил запор на имущество и сметките на Рачеви и приближените им фирми. Припомняме, че това се е случи по искане на Антикорупционната комисия, която след анализ на шест тома доказателства, обяви, че Рачев се е сдобил незаконно с имуществото.

Сред доказателствата е и тефтерчето със записки, намерено в дома на екс кмета при обиск през 2018 година, в което имаше записани големи суми пари и инициали на хора. Точно това тефтерче не бе представено на насроченото за днес заседание по делото. Стана ясно, че Окръжна прокуратура Пазарджик на този етап не е в състояние да го осигури. Това от своя страна не позволява на вещите лица да направят съдебно – счетоводна експертиза на база на която делото да продължи. Графологична експертиза на тефтера също не бе предоставена. Това не позволи на вещото лице да представи пред магистратите заключение и бе поискано удължаване на срока, в който ескпертите да се запознаят с големия обем информация по делото.

Окръжен съд Пазарджик насрочи ново заседание за 12 декември тази година.

Припомняме, че в Държавен вестник от 04.02.2022 г. беше публикувано съобщение от Окръжен съд – Пазарджик, в което се казва, че продължава делото, заведено от КП КОНПИ срещу Марин и Васка Рачеви и 13 -те фирми.

В 20 точки е описано кои са незаконно придобитите парични средства и имущество. Припомняме също, че през август 2019 г. Апелативен съд – Пловдив отхвърли обжалването от страна на 4 от засегнатите дружества и потвърди решението на колегите си от Пазарджик. Първото по делото заседание бе насрочено за  09.05.2022 г. 

Това не е единственото дело срещу бившия кмет на Септември. Марин Рачев получи условна присъда от 2 години и половина заради укриване на данъци в големи размери за период преди да стане кмет на града.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии