13.9 C
Пазарджик
неделя, 25 февруари, 2024

Трафик на хора: Най-честите сценарии продължават да бъдат чрез романтична връзка

„Попадне ли се в трафик е много трудно човек да се измъкне. Затова е превенцията, информацията, начинът на въвличане е много важен“. Това заяви пред БНР Моника Николова от международната неправителствена организация А21.

„В България сме от 10 години. А21 управлява и националната телефонна линия за борба с трафика на хора – 0800 20 100, откъдето получаваме много от нашите сигнали за потенциални жертви, които са попаднали в някакъв вид трудова или сексуална експлоатация. Повечето ни сигнали идват от линията, но работим и с други партньорски организации, организации в Европа, институции. Целта е колкото се може първо да информираме хората за опасността от въвличане в трафик и все пак ако попаднат, че има един номер, на който те могат да се обадят 24 часа 7 дни в седмицата – напълно безплатен и анонимен, на който може да им се помогне“, посочи тя.

В предаването „Преди всички“ Николова посочи, че най-честите сценарии продължават да бъдат чрез романтична връзка:

„Момиче е ухажвано от даден човек, който е чаровен, прави комплименти, кара момичето да се чувства много специална до момент, в който й предлага да заживеят заедно или да отидат в чужбина да работят, да съберат пари. Много често това въвлича момичето в трафик на хора с цел сексуална експлоатация. Ухажването може да е в дълъг период от време. През това време един от индикаторите, че нещо не е наред, е когато даденото лице започне да изолира момичето, да я задушава, започва да й отнема свободата“.

По думите й това може да се случи на жени във всякаква възраст – от тийнейджърска възраст до около 40 години.

Моника Николова подчерта, че при тийнейджърите много често въвличането и набирането става по социалните мрежи:

„Трафикантите използват много умело тази платформа за набиране, наблюдаване на техните жертви и след това изнудването може да бъде под формата на изпратени леко полуголи снимки, след това започва изнудването, контакти на други приятелки“.

При пълнолетните ухажването е същото, но при тях има и срещи лице в лице, започване да живеят на семейни начала и т.н., добави тя и продължи:

„В един момент момичето може да е изкарано извън страната. Заключена в апартамент някъде, където уж са отишли да търсят по-добрър живот, работа и тогава вече тя е склонявана да предлага сексуални услуги против нейната воля. Много е трудно да се измъкне, ако попадне в такава ситуация, защото тя някъде е заключена, може да не знае в кой град. Личната й карта е отнета. Тя няма вече своята свобода. Идва физическото насилие, заплахите. Тя е пречупена отвсякъде и я е страх, че ако посмее да избяга, това може да коства нейния живот или животът на нейни близки“.

Говорим за нещо по-сериозно от домашно насилие в случая с Дебора, коментира Моника Николова. Тя определи случилото се в Стара Загора като изтезание:

„Тук виждаме едно много хладнокръвно извършване. Изтезание и също заплаха за заличаването на момичето, но и послание към други, евентуално ако има – че ако те дръзнат да кажат нещо или да се отскубнат, същото нещо ще последва и за тях“.

Много често формата за набиране за трудова експлоатация е чрез фалшиви обяви за работа, отбеляза също Николова. Тя призова хората, които имат предложение за работа в чужбина, да се обадят на националната телефонна линия и да кажат какво им е предложено. Линията ще направи детайлно проучване и ще им каже дали има нещо притеснително. Това е много ценен инструмент – хората да знаят, че има такава услуга.

По думите й трафикът на хора не е само в чужбина – има и вътрешен трафик, който обхваща както трудова, така и сексуална експлоатация.

„Трафикът на хора някой път стои много далече от нас. Важно е да бъдем информирани, схемите на въвличане, как действат трафикантите и как да се предпазим. Виждаме все повече хора да се обаждат или да подават сигнали“, каза в заключение Моника Николова.

 

Снимка:  fra.europa.eu

Източник: БНР

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии