15.8 C
Пазарджик
петък, 19 април, 2024

Условна присъда за полицая, който блъсна и уби дете на пешеходна пътека в Братаница

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

На 20 октомври 2022 г. в Апелативна прокуратура-Пловдив е постъпило съобщение от Апелативен съд-Пловдив за това, че е изготвено решение, с което е изменена присъда на Окръжен съд – Пазарджик срещу Владимир Панайотов. През месец април тази година 43-годишният бивш полицейски служител бе признат за виновен от пазарджишкия съд затова, че на 19-ти юли 2021 година при управление на служебен лек автомобил е нарушил правилата за движение на пътя и по непредпазливост е причинил смъртта на дете в Братаница.

По време на заседанието прокурор Ангел Панков посочи, че деянието е извършено по непредпазливост, като към момента на инцидента подсъдимият е шофирал с около 73 км/ч в населено място при ограничение от 50 км/час. Освен това той се е движил в лявата лента, а в дясната автомобилите се движели с ниска скорост, или са спирали, заради пешеходна пътека, по която преминавали две деца. На около 40 метра от пешеходната пътека шофьорът забелязал 7-годишната Моника,  която пресичала с нейното братче. Поради високата скорост той не успял да спре навреме и блъснал преминаващото по пътеката момиченце. Детето изхвърчало напред и паднало на пътното платно. Според медицинската експертиза е починало от тежка гръбначно-мозъчна и опорно-двигателна травма.

7 години затвор при първоначален общ режим наложи съдия Кристина Пунтева. Тъй като делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, тя бе редуцирана на 4 години и 8 месеца. Свидетелството му за управление на МПС бе отнето за срок от 6 години, а присъдата можеше да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативен съд-Пловдив. Със свое решение пловдивския  Апелативен съд е намалил размера на наложеното  ефективно наказание лишаване от свобода от 4 години и 8 месеца, и е наложил наказание от 3 години лишаване от свобода, като е отложил изпълнението му с изпитателен срок от 4 години.

Срокът за обжалване на решението на Апелативен съд – Пловдив е 15-дневен. В рамките на този срок Апелативна прокуратура-Пловдив ще изготви протест пред ВКС срещу решението.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии