23.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

107 корабомоделисти се състезаваха в Пазарджик

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

188 модела в секции “NS” и “M” по корабомоделизъм, управлявани от 45 юноши и 62 мъже, вдигнаха градуса на водата до точката на кипене в езерото на парк-остров „Свобода“ в Пазарджик на проведените от 3 до 5 юни втори кръг от Държавното първенство на федерацията и Националните ученически състезания на МОН и Националния дворец на децата.

Пазарджишките корабомоделисти ( юноши и мъже) спечелиха общо 38 медали – 10 златни, 19 сребърни и 9 бронзови на втория кръг от Държавното първенство и Националните ученически състезания на МОН. Домакините от юношеския отбор на Модел яхт клуб – Пазарджик пък завоюва и първото отборно място на Националното състезание в раздел III-VII клас. В секциите “NS” и “M”, в езерото на парк – остров „Свобода“ в Пазарджик майсторство в корабомоделизма демонстрираха децата от цялата страна с 65 модела, а при мъжете със 123 модела.

В първото състезание, 45 деца, на възраст 3-12 клас, разпределени в 8 отбора от Пазарджик, Харманли, Русе, Каварна, София, Габрово, Димитровград се състезаваха в две възрастови групи на Националните ученически състезания, организирани от МОН, Националния дворец на децата-София, Фондация „Еврика“ и Българската федерация по корабомоделен спорт за класoве „М“ и “NS”.

В групата на малките (3-7 клас), отборът на пазарджишките състезатели от Модел яхт – клуб – Пазарджик, съставен от Петър Симидчийски, Анастасия Бончева, Красимир Неделев, Веселин Чавдаров и Илия Иванов и ръководен от Петко Петков, завоюва безапелационно отборното първо място. Купата за второ място отива в София с тима на Националния дворец на децата. В индивидуалното класиране, златото е за Петър Симидчийски с 3 златни медала в класове: F4A; F3E; Eco mini mono и за Веселин Чавдаров с 1златен медал в клас: Eco Start. Анастасия Бончева и Красимир Недеев са с по два сребърни от Националните ученически игри. Общият брой на медалите за юношите от Държавното първенство и от Националното състезание на МОН за Петър Симидчийски, Веселин Чавдаров, Анастасия Бончева, Красимир Неделев и Илия Иванов е 24, от тях 7 златни, 12 сребърни, 5 бронзови.

Паралелно с Националното юношеското състезание, Пазарджик бе домакин и на втория кръг от държавното първенство по корабомоделен спорт, в класoве „М“ и “NS” и радиоуправляеми скоростни модели – класове “FRS-ECO”. Участие в него взеха 82 състезатели (юноши и мъже) от Пазарджик, Варна, Харманли, Димитровград, София, Русе, Габрово, Каварна, Добрич. Държавното първенство се провежда под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов, като корабомоделизмът е един от спортовете, който е с ежегодна общинска субсидия – пример, който част от другите клубове в страната се надяват да въведат и в своите общини.

При мъжете, пазарджишките корабомоделисти спечелиха медали за Модел яхт клуб „Пазарджик” Димитър Марков – 3 сребърни; Петко Петков – 1 златен и 2 бронзови; Димитър Димитров – 1 златен, 2 сребърни и 1 бронзов; Стефан Марков – 1 сребърен и 1 бронзов; Начо Начев – 1 златен и 1 сребърен.
При юнощите: Петър Симидчийски – 5 златни, 1 сребърен и 1 бронзов; Веселин Чавдаров – 1 златен, 5 сребърни и 1 бронзов; Красимир Неделев – 3 сребърни и 2 бронзови и Анастасия Бончева – 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов.

Третият – финален кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт ще се проведе в Русе от 8 до 10 юли 2022 година.

Величка Ачева
Величка Ачева
Величка Ачева е част от екипа на Телемедиа от 1 април 2002 г., след кратко прекъсване се завръща в телевизията през 2019 г. Занимава се с журналистика още от студентските си години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии