8.9 C
Пазарджик
събота, 20 април, 2024

11 милиона деца в Йемен отчаяно се нуждаят от помощ

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Повече от 11 милиона деца в разкъсания от войни Йемен са в отчаяна нужда от хуманитарна помощ, предупреди детският фонд на ООН. „Днес е справедливо да се каже, че Йемен е едно от най-лошите места на земята, ако си дете“, заяви Геерт Капеларе, регионален директор на УНИЦЕФ за Близкия изток и Северна Африка.

„Два милиона деца страдат от остро недохранване и почти всяко едно момче и момиче се нуждае от хуманитарна помощ“, каза той на пресконференция в Аман. „Днес оценяваме, че на всеки 10 минути, едно дете в страната умира от болести, които могат да бъдат предотвратени„.

Представители на ООН предупредиха, че азиатската държава може да се изправи пред най-големия глад в света от десетилетия, освен ако не бъде отменена осакатяваща блокада на коалицията, водена от Саудитска Арабия, която се бори с бунтовниците хути.

Блокадата, въведена след като саудитските сили задържаха ракети, изстреляни хутите към международното летище на Рияд в началото на този месец, допълнително затегна достъпа до пристанището в Ходейда, което е основна точка за доставките на храни и лекарства.

Самолет на ООН с необходимите ваксини се приземи в бунтовничната йеменска столица Сана в вчера, след като коалиционните сили частично вдигнаха блокадата след предупрежденията, че хиляди хора могат да умрат. Официални представители на организацията обаче заявиха, че има отчаяна нужда от храна и лекарства.

Капеларе приветства отварянето на летището в Сана, но заяви, че е необходима много повече помощ. „Войната в Йемен за съжаление е война за децата“, каза той и добави, че близо 5000 деца са били убити или ранени след началото на кампанията, водена от Саудитска Арабия в подкрепа на правителството през март 2015 г. „Хиляди училища и здравни заведения са били повредени или напълно унищожени“, припомни правозащитникът, призовавайки всички страни в Йемен да поемат отговорност за ситуацията.

Страната е силно зависима от вносната пшеница за основните си нужди и групите за помощ предупредиха, че хуманитарните доставки покриват само малка част от необходимото. /АФП

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии