7.9 C
Пазарджик
четвъртък, 29 февруари, 2024

61% от македонците приемат промяна на името срещу членство в ЕС и НАТО

61 на сто от македонците приемат бързо разрешаване на спора за името на страната, за да може Република Македония да бъде по-бързо приета в НАТО и ЕС.

Това сочат данните от социологическо проучване от М-Проспект по поръчка на Института за демокрация и гражданско движение в Скопие. Изследването е направено сред 1000 пълнолетни граждани по телефона в периода между 19- и 26 януари.

50 на сто от запитаните македонци отговарят положително на въпроса „дали приемат промяна на името“ за членство в ЕС и НАТО. Този процент сред албанците е 95 на сто.

Според 60 на сто от македонците с промяната на името ще се промени и идентичността. 35 на сто са на противното мнение. Сред албанското население 30 на сто от тях смятат, че ще се промени идентичността, а 48 на сто, че това въобще няма да повлияе на идентичността.

През последния месец се водят интензивни преговори между властите в Скопие и Атина за разрешаване на спора за името, който блокира вече три десетилетия присъединяването на Република Македония към ЕС и НАТО.

Само през последните 15 дни имаше среща между премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас, а международният посредник Матю Нимиц посети и двете страни в рамките на 4 дни. 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии