14.9 C
Пазарджик
неделя, 19 май, 2024

Здравното министерство на Нова Зеландия ще забрани електронните цигари

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Този ход идва по-малко от месец след като правителството отмени уникален по същността си закон

Здравното министерство на Нова Зеландия заяви, че ще забрани електронните цигари за еднократна употреба и ще повиши глобите за продажбата на тези продукти на непълнолетни лица, предаде Асошиейтед прес.

Този ход идва по-малко от месец след като правителството отмени уникален по същността си закон, приет от предходното ляво правителство, който предвиждаше постепенно изкореняване на тютюнопушенето в Нова Зеландия чрез въвеждане на доживотна забрана за купуване на цигари за младите хора.

Заместник-министърката на здравеопазването на Нова Зеландия Кейси Костело днес заяви, че електронните цигари остават „ключово устройство за спиране на пушенето“ и че новите правила ще помогнат да се попречи на непълнолетни лица да възприемат този навик.

„Въпреки че пушенето на електронни цигари е допринесло за значителен спад на броя на пушачите, бързото нарастване на броя на пушещите електронни цигари младежи е повод за притеснение за родители, учители и здравни работници“, каза Костело.

Съгласно новото законодателство търговците на дребно, които продават електронни цигари на деца под 18-годишна възраст, ще бъдат заплашени от глоби до 100 000 новозеландски долара (60 000 щатски долара), а физическите лица ще бъдат глобявани с 1000 новозеландски долара (600 щатски долара).

Източник: БТА

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии