22.9 C
Пазарджик
събота, 18 май, 2024

Албания легализира канабиса за медицински цели

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Албанският парламент одобри проектозакон за използването на канабиса за медицински и промишлени цели, съобщиха албанските медии.

По информация на албанската медия „Шчиптаря“ в проектозакона се посочват и серия критерии, на които трябва да отговарят онези, които искат да получат разрешително за отглеждане на растението, както и санкции при евентуални нарушения.

Министърът на здравеопазването и социалната защита Огерта Манастирлиу заяви пред албанските медии през юни, че този проектозакон определя регулаторната рамка за начина, по който ще се контролира отглеждането и преработката на това растение, както и производството на подпродуктите от него за медицински и промишлени цели.

По думите ѝ целта на този проектозакон е регулирането и гарантирането на контрол и наблюдение върху процеса на култивиране, производство, преработка и износ на канабис.

Манастирлиу каза, че по тази причина трябва да бъде създадена национална агенция за контрол на канабиса, която ще бъде подчинена на албанското министерство на здравеопазването. 

За да осигури контрол и наблюдение на всеки етап от отглеждането и преработката на канабиса, тази агенция ще си сътрудничи с албанската полиция и няколко други структури в министерствата на здравеопазването, земеделието и вътрешните работи на Албания. Също така националната агенция за контрол на канабиса ще може да налага санкции при нарушение на условията или установената правна рамка.

Лицензът за култивиране и преработка на канабиса за тези цели ще бъде предоставян на компаниите за период от 15 години, като всички заинтересовани субекти ще бъдат одобрявани от албанското правителство. Максималната площ, която може да бъде засадена с канабис на територията на цялата страна, е 200 хектара.

В закона са заложени строги критерии за получаване на лиценз, като първото от условията е компанията да има тригодишен опит в култивирането, производството, преработката и транспортирането на растението. Практически нито една от албанските компании не отговаря на това условие, пише „Шчиптаря“.

Източник: БТА

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии