18.9 C
Пазарджик
понеделник, 27 май, 2024

Бразилска компания ще прави електрически летящи таксита

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

От бразилската авиационна компания Ембраер обяви плановете си да започнат производството на електрически летящи таксита, които трябва да заработят след три години. За целта ще бъде изграден завод недалеч от Сао Пауло – един от гъсто населените градове, в които нуждата от такива машини е осезаема.

Представен беше проектът ЕВеТОЛ, съчетаващ характеристики на хеликоптер, дрон и автомобил – машина захранвана от електричество, чиято прогнозна цена е 6 пъти по-ниска от тази на хеликоптер. Тя побират до 6-ма пътници и  първоначално ще бъде използвана само на таксиметрови компании.

Прогнозната цена за пътуване е между 50 до 100 долара на човек, поясняват пред АФП източници от Ембраер. Оттам твърдят, че вече имат поръчки за близо 3000 машини на стойност 1,5 милиарда долара.

Пред телевизионния канал Глобо Стейн допълва, че успоредно с разработката на машината Ембраер проектират и система за въздушен трафик за тези таксита, която трябва да се съчетае със сегашния въздушно движение.

АФП отбелязва, че 12-милионния Сао Пауло и в момента разполага с най-голямата флотилия от хеликоптери в света, а там се намира и Гуарульос – най-натовареното международно летище в Латинска Америка.

Източник: БНР

Елена Ламбрева
Елена Ламбрева
Елена Ламбрева става част от екипа на Телемедиа през 2013 година. Занимава се с журналистика повече от 10 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии