27.8 C
Пазарджик
неделя, 14 април, 2024

България е на 111 място по свобода на медиите

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

България е на 111 място според Индекса за свобода на медиите за 2020 година, изготвен от базираната в Париж неправителствена организация „Репортери без граници“.

Страната ни е на същата позиция, както и през 2019 година, но точките й са с 0,05 по-малко – 35, 06 в сравнение с 35,11 миналата година.

В годишния доклад на „Репортери без граници“ България е наречена „черната овца на Европейския съюз“.

„Въпреки нарастващия международен натиск, свободата на медиите в България не се е подобрила през 2019 г.“, твърди организацията.

От съседите Гърция е на 65-то място, Косово на 70-то място, Албания на 84-то място, Северна Македония – на 92-ро. Следват Сърбия, 93-то и Черна гора – на 105-то.

На първо място в списъка от 180 страни е Норвегия, следвана от Финландия, Дания, Швеция и Холандия. Последни са Китай, Еритрея и Туркменистан.

Сред кризите, застрашаващи бъдещето на журналистиката е геополитическата, причинена от лидери на диктаторски, авторитарни или популистки режими, които полагат всички усилия да потискат информацията и налагат своите виждания за свят без плурализъм и независима журналистика.

„Китай, който се опитва да установи „нов световен медиен ред“, поддържа своята система за информационен хиперконтрол, от която негативни ефекти наблюдава целия свят по време на кризата в общественото здравеопазване заради коронавируса.

В Китай, Саудитска Арабия и Египет има най-много затворени журналисти в света. Междувременно Русия (на 149-то) разполага с все по-сложни ресурси за контрол на информацията онлайн“, се казва в доклада.

Недоверието към медиите, заподозрени в разпространение на дезинформация, продължава да нараства.

Според барометъра Edelman Trust, който изследва доверието на обществото в институциите, 57% от анкетираните в последното международно проучване смятат, че следените от тях медии разпространяват недостоверна информация.

Подкопани от тази криза на доверие, журналистите стават мишени на гнева на обществеността по време на големи улични протести, провеждащи се в много части на света, като Ирак, Ливан, Чили Боливия и Еквадор, както и във Франция (надолу с 2 на 32-ро място), където журналистите също са жертви на полицейско насилие.

В друго, все по-видимо явление, националистическите или крайнодесни активистки групи открито нападат журналисти в Испания на 29-то място), Австрия (надолу с 2 на 18-о място), Италия (надолу с 2 на 41-во място) и Гърция (на 65-то място), а талибаните в Афганистан ( надолу с 1 на 112-то място) и някои будистки фундаменталисти в Мианмар нямат никакво притеснение да използват насилие, за да наложат визията си на медиите.

Таня Кабурова
Таня Кабурова
Таня Кабурова става част от екипа на Телемедиа отново през 2020г. Занимава се с журналистика от 19 години.

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии