Ципрас има мнозинство в гръцкия парламент

15.01.2019 09:52 533 Коментари: / Добави коментар Източник: ЕПА/БГНЕС Редактор: Павлина Гаджева Свят
Ципрас има мнозинство в гръцкия парламент

Гръцкият премиер Алексис Ципрас има необходимото мнозинство за ратификацията на Преспанския договор и за получаването на вот на доверие за неговия кабинет, предаде БГНЕС.

Депутатът от партията "Река" Спирос Данелис съобщи, че ще подкрепи правителството, въпреки позицията на ръководството на формацията. По този начин Ципрас може да разчита на поне 151 гласа в 300-местния парламент в Атина.

Днес следобед ще стартира сесията за възстановяване на доверието към правителството в гръцкия парламент, по искане на министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и ще приключи с гласуване утре за вот на доверие.

Въпреки че първоначално сесията беше насрочена за 10 часа сутринта местно време, стартът, по искане на лидера на Независими гърци, беше отложен в 12 часа, за да може да приключи церемонията по връчване на новата позиция в Министерството на отбраната.

Дебатът трябва да бъде открит и приключен с реч на гръцкия министър-председател, а лидерите на политическите партии също ще имат обръщения въпроса.

Утре, вероятно около полунощ, както най-често се случва в гръцкия парламент, депутатите трябва да решат дали ще дадат или няма да дадат вот на доверие на правителството.

Говорителят на правителството и министърът без портфейл Димитрис Санакопулос заяви вчера, че правителството ще спечели доверието и ще може да продължи да ръководи страната. В интервю за гръцката телевизия Алфа той обясни, че вота на доверие на правителството не трябва да бъде свързан с ратифицирането на Договора от Преспа, тъй като това са две различни гласувания и едното не определя другото и добави, че и двата процеса имат мнозинство в сегашния парламент.

Говорейки на конференция, посветена на Договора от Преспа, гръцкият премиер Алексей Ципрас, само часове след като Панос Каменос напусна коалиционното правителство и два дни след измененията в Конституцията, приети в македонската страна, поздрави македонския си колега и каза, че "точно както съседите не са се оттеглили, така и Гърция няма да се оттегли”, защото смята, че споразумението е историческо, национално полезно и патриотично.

Този, който, само заради споразумението, се оттегли от коалиционното правителство, Панос Каменос, остана без двама от своите депутати, след като министърът на туризма на Гърция Елена Кундура и заместник-министърът на земеделието Василис Кокалис казаха че ще гласуват положително за доверието в гръцкото правителство, след което бяха експресно отстранени от парламентарната група на Независими гърци.

При утрешното гласуване на доверие към правителството, още двама депутати от Независими гърци ще заемат противоположна позиция от председателя си.

Танасис Папахристопулос, който в миналото публично заяви, че подкрепя Договора от Преспа, в интервю за гръцката телевизия ЕРТ, повтори позицията си, че ще гласува „за“ и за двете - за доверието към правителството и за ратификацията, а след това ще отстъпи мястото си в парламента.

Неговият колега Костас Зурарис вероятно ще подкрепи правителството, но не и Договора от Преспа.

Говорителят на партия Река Спирос Данелис публично подкрепя споразумението между Македония и Гърция и заяви на конференцията в Атина, че сега е ред на Гърция след успешно гласуваните конституционни изменения от македонския парламент и при предстоящото ратифициране на Договора от Преспа в гръцкия парламент и отбеляза, че Ципра, заедно със Заев, Кодзиас и Димитров пишат история. 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Токът за абонатите на EVN поскъпва с 0,15% от 1 юли
01.06.2020 16:09 39
Токът за абонатите на EVN поскъпва с 0,15% от 1 юли

Токът за бита ще поевтинее с около половин процент средно за страната от 1 юли. ...

Лаптопи и таблети за 1 млн.лв. осигурява социалното министерство за ученици от домове
01.06.2020 15:25 54
Лаптопи и таблети за 1 млн.лв. осигурява социалното министерство за ученици от домове

Преносими компютри и таблети ще бъдат закупени на деца, настанени в социални услу...

Засякоха Мерцедес с 241 км./час по магистрала Тракия
01.06.2020 11:00 156
Засякоха Мерцедес с 241 км./час по магистрала Тракия

Бял Мерцедес с пловдивска регистрация е засечен със скорост от 241 километра в ча...

ТМ+

За отговорността на властимащите
20.05.2020 14:31 462 Гледна точка
За отговорността на властимащите

Ние хората сме единствения вид на планетата, който може да следва свой интерес. Н...

Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни
15.05.2020 11:07 356 Общество
Ученическите олимпиади ще се проведат на 27 и 28 юни

На 28 юни от 8,00 часа ще бъдат олимпиадите по „Български език и литература...

12 май - Международен ден на сестринството
12.05.2020 16:21 379 Общество
12 май - Международен ден на сестринството

Регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни гри...

Отмяна на изпитите след 7 и 12 клас искат ученици и родители
08.05.2020 11:37 1331 Общество
Отмяна на изпитите след 7 и 12 клас искат ученици и родители

Подписка срещу провеждането на матурите след 12-ти клас и Националното външно оце...