Ердоган губи Анкара и Истанбул

01.04.2019 16:15 716 Коментари: / Добави коментар Източник: ЕПА Редактор: Павлина Гаджева Свят
Ердоган губи Анкара и Истанбул

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се сблъска с нежелан резултат в понеделник, след като резултатите от местните избори показаха, че управляващата партия е загубила столицата Анкара и икономическия център на Истанбул.

Загубата на двата големи града в страната ще бъде зашеметяващо поражение за Ердоган, бивш кмет на Истанбул, чиято способност да печели многократно избори е несравнима в историята на Турция.

Ердоган се бореше усилено, описвайки гласуването в неделя за кметовете и районните съвети като борба за оцеляването на нацията, но изборите станаха тест за управлението на ПСР, след като Турция изпадна в рецесия за първи път от десетилетие.

Опозиционният кандидат за кмет на Истанбул Екрем Имамоглу води с близо 28 000 гласа след преброяването на повечето бюлетини, каза председателят на Върховния избирателен съвет (ВИС) Сади Гювен.

Имамоглу спечели почти 4,16 милиона гласа, докато кандидатът на ПСР и бивши премиер Бинали Йълдъръм получи 4,13 милиона.

И двамата претендираха за победа в ранните часове след оспорвана надпревара за управлението на най-големия град в страната, с предварителни резултати, които сочат, че разликата между тях е минимална. Процедурите за оспорване на гласуването продължават, каза Гювен, като оставаха да бъдат преброени 84 урни.

Мръсната политика загуби

В Анкара опозиционният кандидат за кмет Мансур Яваш изпреварва с 50,89% от гласовете Мехмет Оджасеки от ПСР, който е с 47,06%, съобщи Анадолската агенция след преброяването на 99% от гласовете. "Анкара е спечелена. Губещият в Анкара е Оджасеки, мръсната политика загуби“, каза Яваш пред свои привърженици, развяващи червени турски знамена и празнувайки с фойерверки победата.

Длъжностни лица от ПСР заявиха, че ще се противопоставят на твърденията за десетки хиляди недействителни гласове в двата големи града.

В изявление на поддръжниците в Анкара, Ердоган каза, че изборите са победа за ПСР, която заедно с коалиционния си партньор, дясната Партия на националистическото движение (ПНД), спечели повече от 50 процента от гласовете в цялата страна.

Но турският лидер, изглежда, прие, че някои общински постове са загубени, без да спомене директно резултатите в Анкара или Истанбул.

"Ако има някакви недостатъци, наш дълг е да ги коригираме," каза Ердоган. "От утре сутринта ще започнем работата си, за да идентифицираме нашите недостатъци и да ги компенсираме."

Истанбул е сърцето му

Загубата в Истанбул, според анализатори, ще бъде особено болезнена за Ердоган, който е израснал в работническия квартал "Касимпаша" на града и е обичал да казва пред избирателите от ПСР, че победата в града е като спечелването на Турция.

Той издигна за кандидат един от своите най-лоялни следовници и бивш премиер Йълдъръм. "Истанбул е неговото сърце, наистина е важно за него, това е първото място, което те (ПСР) започнаха да печелят," каза Айше Аята, професор по политически науки в Техническия университет в Близкия изток в Анкара.

"Има два вида резултати от изборите. Те запазиха като цяло своето мнозинство от 51%, което е много важно. Ако не бяха, това би довело до съмнение за тяхната легитимност."

За неговите поддръжници Ердоган остава силният лидер, които вярват, че Турция се нуждае от него и рекламират икономическото развитие на страната през годините, в които той и ПСР са на власт.

Обединявайки базата си сред набожните по-консервативни турци, Ердоган представи опонентите си като врагове на държавата, опетнявайки ги като обвързани с кюрдските бунтовници от Кюрдската работническа партия (ПКК), които водят от десетилетия бунт срещу Анкара.

Активисти за човешките правата и западните съюзници на Турция твърдят, че под ръководството на Ердоган демокрацията е разрушена, особено след неуспешния опит за преврат през 2016 г., който доведе до арестуването на десетки хиляди хора.

ПСР изгради успеха си в избирателните урни върху икономическата сила на Ердоган, но дни преди гласуването турската лира отново се плъзна надолу, предизвиквайки спомени за валутната криза от 2018 г., която сериозно нарани турските домакинства.

Как Ердоган ще управлява икономиката ще бъде от ключово значение за успеха на партията през следващите няколко години преди следващите президентски и общи избори през 2023 година.

В понеделник турският лидер каза пред свои поддръжници, че икономическите реформи и сигурността ще бъдат в центъра на вниманието след местните избори. Неговият финансов министър вече каза, че следващата седмица ще бъдат огласени икономически реформи.

„Ердоган трябва да разбере причините за тези загуби и вероятно ще наблегне на гарантирането на определено ниво на икономически растеж до следващите общи избори”, каза Емре Ердоган, професор в Университета Истанбул Билги.

"Най-вероятно жителите на двата мегаполиса са пострадали от икономическия спад и това намери отражение в изборите". /АФП

 

Споделете в:

Коментари

Топ новини

Клубът по борба в Пазарджик със заявка за шампиони
20.02.2020 18:09 193
Клубът по борба в Пазарджик със заявка за шампиони

Преди година четирима треньори по борба свободен стил се заеха с нелеката задача ...

Велинград ще учредява ВиК Асоциация със Сърница
20.02.2020 17:59 321
Велинград ще учредява ВиК Асоциация със Сърница

Повече от две години темата с учредяването на ВиК асоциация във велинградско е об...

Дамян Дамянов: Олигарси цензурират и авторите в страната
20.02.2020 17:51 247
Дамян Дамянов: Олигарси цензурират и авторите в страната

"В България има голяма цензура и за писателите, и за издателите". Това заяви в пр...

ТМ+

Излезе от печат новата книга на Валери Иванов
17.02.2020 09:54 199 Култура
Излезе от печат новата книга на Валери Иванов

Обещана отдавна и дълго чакана, "Лириликон" вече е факт. Вярна на оригиналността ...

Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата
02.02.2020 15:37 593 Човек
Чай, месо и зеленчуци за добро здраве през зимата

Изтощителните и крайно ограничителни диети през зимния период са вредни за здраве...

Пътят за Пловдив е затворен напълно
31.01.2020 11:11 9712 Акценти
Пътят за Пловдив е затворен напълно

В 11 часа тази сутрин пътят за Пловдив, от Пазарджик до отбивката за Цалапица бе ...

След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ
23.01.2020 17:55 5797 Акценти
След сигнал на Телемедиа разследват служители на БГ ТОЛ

В рамките на месец ще станат ясни резултатите от вътрешна проверка на Пътната аге...