8.8 C
Пазарджик
понеделник, 22 април, 2024

ЕС е готов да отложи Брекзит до февруари 2020 г.

lory.bg - магазин за дамски обувкиlory.bg

Европейският съюз е готов да отложи датата за напускане на Великобритания до февруари 2020 г., съобщава вестник Times, като се позовава на дипломатически източници.

Според източника на изданието, че в рамките на тази отсрочка, Брекзит може да се състои на 1 или 15 ноември, през декември или януари, при условие, че договорът за напускане бъде ратифициран до изтичане на крайния срок.

В неделя британският премиер Борис Джонсън изпрати писмо с молба до ЕС за отлагане на Брекзит, но без да го подписва. Молбата беше придружена от второ писмо – този път с подписа на британския премиер, в което той посочва, че ново отлагане на развода между Лондон и Брюксел ще бъде грешка.

Джонсън е задължен по закон да поиска от ЕС удължаване на срока след 31 октомври. Това се налага, след като на извънредното заседание на Камарата на общините – първото в събота от 37 г. насам, депутатите гласуваха „поправката Летуин“, която задължава кабинета да отложи Брекзит докато не бъде прието съответното законодателство. Поправката беше подкрепена с 322 гласа „за“ срещу 306 „против“ и направи безсмислено гласуването по новата сделка на Борис Джонсън, договорена на Европейския съвет през седмицата.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви в „Туитър“, че е получил молбата за удължаване на срока за Брекзит. Той подчерта, че ще се консултира с европейските лидери за това „как да реагира на случващото се“.

Източник: БГНЕС

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии