20.9 C
Пазарджик
петък, 14 юни, 2024

ЕС глобява Гугъл милиарди заради Самсунг и Хуауей

ЕС ще наложи глоба на американския интернет гигант „Гугъл“ от няколко милиарда евро за замразяване на конкуренцията срещу неговата мобилна операционна система Андроид, твърдят източници – решение, което рискува да създаде ново напрежение във Вашингтон.

Комисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер заяви, че „Гугъл“ е злоупотребила с господстващото си положение на пазара, като е осъществила връзки с производители на телефони като „Самсунг“ и китайския „Хуауей“.

Дългоочакваното решение идва като опасения за трансатлантическа търговска война, дължаща се на решение на президента Доналд Тръмп да наложи тарифи върху европейския износ на стомана и алуминий.

„Гугъл“ може да отнесе глоба до 10% от годишните приходи на компанията-майка „Алфабет“, които достигнаха 110,9 милиарда долара през 2017 г.

Делото срещу Андроид е най-значимото от трите подобни на ЕС срещу гигантската търсачка, която вече беше ударена от рекордните 2,4 милиарда евро глоба.

В случая с Андроид Европейската комисия обвини „Гугъл“, че е изискала от производителите на мобилни телефони Самсунг и Хуауей да преинсталират в търсещите си приложения и браузърите Гугъл Хром и Гугъл Сърч като стандартно условие за лицензиране на някои Гугъл приложения. Двата браузъра са вече инсталирани на „значителното мнозинство“ устройства, продавани в ЕС, коментира комисията.

Обвинението, повдигнато официално през април, твърди също, че „Гугъл“ не позволява на производителите да продават смартфони, които работят с конкурентни операционни системи, базирани на кода на Андроид.

„Гугъл“ също така е обещавала „финансови стимули“ на производителите и операторите на мобилни мрежи, ако инсталират Гугъл Сърч на своите устройства, коментира комисията. 

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии