14.9 C
Пазарджик
сряда, 21 февруари, 2024

ФБР обяви имената на най-опасните руски хакери

Федералното бюро за разследване на Америка (ФБР) оповести седемте най-търсени руски хакери, след като шпиони на руската разузнавателна служба ГРУ, изгонени от Холандия, разкриха имената на още 300 агенти от Кремъл.

Както се съобщава на пресконференция във Вашингтон това са хакери, които могат да бъдат „въоръжени и опасни“.

Руските държавни служители са обвинени в разбиване на компютърни мрежи на различни организации в опит да предотвратят допинг скандала с участието на руски спортисти.

Обвинени са Дмитрий Бадин, Артем Малиджаев, Иван Йермаков, Алексей Моренетес /в галерия/, Евгений Сребряков/в галерия/, Олег Сотников/в галерия/и Алексей Минин/в галерия/.

Седмината се смятат за въоръжени и опасни и могат да представляват „международна заплаха“, цитира МИА.

Предполага се, че хората в този списък са част от предполагаемо кибератакуващо звено на Путин.

Разследващата новинарска агенция „Белингкет“, която разкри истинската самоличност на нападателите, отровили Сергей Скрипал съобщи, че двама от четиримата руснаци, които през април са били изгонени от Холандия, са регистрирани като местожителство във Военната академия на руската разузнавателна ГРУ в Москва.

Колата марка „Лада“ на Алексей Моренетес, един от четиримата изгонени, също е регистрирана на адреса на отдела за хакери при ГРУ, в близост до Военната академия, а следователите казват, че при разследване на останалите превозни средства, като регистрирани на този адрес са били идентифицирани 305 други членове на звено 26165, което е обвинено в извършването на хакерски атаки по целия свят. 

Припомняме, че Холандия заяви миналата седмица, че през април е експулсирала четирима служитебли на руското военно разузнаване (ГРУ), които действали в посока извършване на кибератака срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО) в Хага.

Четиримата влизат в Холандия с руски дипломатически паспорти на 10 април и са заловени на 13 април с кола, пълна с електронно оборудване в хотел „Мариот“, намиращ се в съседство с ОЗХО. Холандските медии огласиха паспортите на четирима и други детайли, включително касова бележка от такси до московското летище, като колата е тръгнала от улица, на която се намира и подразделение на ГРУ.

Руският външен министър Сергей Лавров определи експулсирането на четирима предполагаеми руски агенти от Холандия през април „недоразумение“, наричайки тяхното пътуване „рутинно“.

 

Източник: ЕПА

Свързани статии

Последвай ни

27,000Феноветекато
4последователиследвам
1,840абонатиабонирам
spot_img

Последни статии